Data: 2005-10-19 09:32:08
Temat: Re: Soczewica
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <n...@4...com>,
Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
> Witam,
>
> Sluchajcie, jakie byly wlasciwie losy soczewicy w polskiej kuchni?
> Znano ja przeciez w sredniowieczu, gdy slowa 'soczewica' uzywano w
> Krakowie w celu wykrywania dawcow gardeł ;--).
Była znana zawsze. Chyba jednak mniej popularna od grochu i wypierana w
epoce nowożytnej przez fasolę. Nie wiem czemu -- może po prostu u nas
gorzej rośnie. Np. nieco na południe, w Czechach zawsze była popularna.
Za komuny u nas zaniknęła tak jak wiele innych produktów znanych niegdyś
w polskiej kuchni,a obecnie odkrywanych jako coś zagranicznego i
egzotycznego, często pod nowymi, obcymi nazwami.
Władysław
|