Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed0
0.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!n
x02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news
.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 13:55:19 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 83
Message-ID: <hpkgt5$2f$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
<iy86aa0w3fd$.1o244lym0sjx9.dlg@40tude.net> <hpio93$lh5$1@news.onet.pl>
<1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net>
<hpjb48$9tl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@q...googlegroups.com>
<hpk7v7$md7$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<7...@y...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1270728422 79 83.15.147.162 (8 Apr 2010 12:07:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 12:07:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3598
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327705
Ukryj nagłówki
Użytkownik "J-23" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:7c99f52f-8f84-4d0a-af22-11ad42f2f43c@y14g2000yq
m.googlegroups.com...
On 8 Kwi, 11:31, "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "J-23" <k...@g...pl> napisał w
> wiadomościnews:12078174-488c-42c1-bc53-b742231ecc3b@
q15g2000yqj.googlegroups.com...
> (chach)
>
>
>
>
>
> > > Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy
> > > oleju
> > > to z braku laku... Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
> > > przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i
> > > którym
> > > natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
> > spaghetti na smalcu??? na smalcu wieprzowym??? temperature obniza sie
> > winem. do przysmazonego czosnku na dobrej oliwie dolewa sie dobre wino
> > wytrawne. jesli dodajemy papryke zmielona, to rozprowadzamy w wodzie
> > cieplej, nastepnie dolewamy zawiesine do jeszcze nieodparowanego na
> > patelni zmieszanego wina z oliwa. na koniec istotnie dodajemy PRZECIER
> > pomidorowy. nigdy nie pomidory z puszki. moga byc ew, swieze pomidory
> > bez skory i bez gniazd nasiennych, mozna pokroic w kostke.
> > ingrediencje moga byc jakie sie chce, byle potrawe przygotowywac
> > SZYBKO, bez dlugiego wysmazania. zawsze makaron dodajemy do sosu,
> > nigdy odwrotnie. makaron ma byc jedynie oblepiony sosem, nie moze w
> > nim plywac.
> > ostatnio sprawdza mi sie taki przepis, czas przygotowania 25min.:
> > na dobrej oliwie przysmazyc kilka zabkow czosnku, dolozyc pokrojone w
> > talarki pieczarki, lekko przesmazyc ale nie za dlugo bo beda gumiaste,
> > nastepnie dodajemy dobra smietane 30%, i pokrojony w kawalki jakis ser
> > plesniowy, im ostrzejszy tym lepiej. ser powinien sie czesciowo
> > rozpuscic. redukujemy, i wrzucamy do tego jakis gruby makaron
> > ugotowany al dente, szybko mieszamy najlepiej przez podrzucanie - jak
> > sie umie. wykladamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem, i
> > pieprzem. albo skrapiamy obrzeza talerza - nie potrawe, dobrym octem
> > balsamicznym, wowczas wszystko ladnie pachnie. nie solimy bo na ogol
> > ser jest wystarczajaco slony. do tego dobre biale wino i odrobina
> > pszennego pieczywa.
> > J-23 itede...
>
> Wino biale? do takiej potrawy? hmm no coz, wino biale polwytrawne
> (wytrawne)
> to do ryb raczej...
jednak tak, jest to potrawa bezmiesna, ostatnio takze podaje sie biale
wina do potraw z udzialem bialego miesa. jedna zasada jest niezmienna:
nie podajemy wina do zup, i do potraw zakwaszanych octem, do tych
ostatnich wylacznie woda. do potraw z rybami czerwone wino tez mozna
podac, tyle ze z gatunku lekkich, i zawsze wytrawne. wazne zeby w
czasie posilku nie mieszac win, podajmy caly czas wino jednego rodzaju
i gatunku, jasli inaczej to lekkie przed ciezkimi, biale przed
czerwonym, wytrawne przed slodkim...
Blad kardynalny..
Czerwone wytrawne (i polwytrawne) wida do mies czerwonych, drobiu, serow. Do
potraw z ryb wylacznie biale wina, zadne czerwone nie pasuja ze wzgledu na
zbyt duza ilosc garbnikow w swoim skladzie.
Do potraw zakwaszanych octem nie woda a wódka :-) I to dobrze schlodzona
(tez wytrawna badz czysta).
http://www.stylikomfort.pl/warto_wiedziec/zasady_pod
awania_wina_.html
I podejscie bardziej "nowatorskie" poparte wlasnym doswiadczeniem:
http://www.kurdesz.com/PL/stol_piwniczka/index.php?a
rtId=41
Cytuje fragment:
"...Oklepany do bólu wierszyk :"Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe
wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze", powstał w
oparciu o doświadczenia pokoleń jednak i zastosowanie go częściej się
sprawdza niż nie sprawdza. Na użytek tego artykułu przeprowadziłam
eksperyment próbując popijać rybę czerwonym Cabernet franc z doliny Loary.
Jest to bardzo lekkie wino o niewielkiej stosunkowo zawartości tanin, ale i
tak stanowczo zbyt dużej, żeby można się jeszcze było zachwycać smakiem
pieczonego pstrąga, poza tym wino zasłoniło wszystkie zalety ryby
odkrywając, licho wie skąd wzięty, bo w samym winie niewyczuwalny,
metaliczny posmak. ..."
|