Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.
news.xs4all.nl!194.109.133.84.MISMATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all
.nl!xs4all!feeder.news-service.com!postnews.google.com!w42g2000yqm.googlegroups
.com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 06:12:32 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 39
Message-ID: <5...@w...googlegroups.com>
References: hpke3j$6u1$...@a...news.neostrada.pl
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1270732356 30005 127.0.0.1 (8 Apr 2010 13:12:36 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 13:12:36 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: w42g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=217.113.228.34;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3)
Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 GTB6 (.NET CLR 3.5.30729)
GTBA,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327707
Ukryj nagłówki
On 8 Kwi, 13:16, "flower" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w
wiadomościnews:wlalos-498D9E.12123108042010@news.one
t.pl...> In article
> > <6...@e...goo
glegroups.com>,
> > J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
> . Do większości potraw z pomidorami lepiej jest dodać
>
> > świeże pomidory niż przecieru. Są jednak potrawy, do których zaleca się
> > używać przecieru - np. w kuchni rosyjskiej. Wtedy faktycznie dobrze jes
> > ten przecier przesmażyć w tłuszczu, bo podobnie jak z papryką w tuszcu
> > rozchodzi się dobrze barwnik i składniki smakowe pomidorów, a ponadto
> > smak się wzbogaca w wyniku reakcji Maillarda.
>
> A tu mam zawsze zagwozdkę: czy piszący "przecier" ma na mysli przecier, czy
> koncentrat?
> Ty mówisz o przecierze, prawda?
>
> --
> "Żałuj za dowcipy, synu!"
> Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
wole koncentrat, nie ma problemu z gestoscia, bo nie trzeba silnie
redukowac, jak chodzi o wartosciowe skladniki zawarte w czerwonych
produktach tj. likopen i karoten, to one i tak rozpuszcza sie w
tluszczach ktore sa w potrawie. rzecz zasadza sie na tym ze suszona
papryka jest suszona, a wiec pozbawiona wody, zeby wydobyc jej walory
smakowe trzeba ja nasaczyc woda. nie wiem czy rzeczona "reakcja
Maillarda" jest potrzebna do przyzadzania spaghetti? moze tak, kiedys
cztalem o potrawie robionej w jakims tajemniczym garnku i ogrzewanej
kilka godzin, gdzie zachodzc mialy jakies procesy... tyko na cholere?
jak najzdrowsze i najlepsze jest to co jest krotko ogrzewane i jak
najkrocej smazone, szczegolnie tluszcze poddawane dlugim procesom
ogrzewania, szczegolnie w wysokich temp. to niemal trucizna
|