Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Spagetti z mięsem (by cbnet) Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder.news-service.com!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!postn
ews.google.com!i25g2000yqm.googlegroups.com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 06:15:22 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 78
Message-ID: <a...@i...googlegroups.com>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
<iy86aa0w3fd$.1o244lym0sjx9.dlg@40tude.net> <hpio93$lh5$1@news.onet.pl>
<1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net>
<hpjb48$9tl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@q...googlegroups.com>
<hpk0de$pik$1@inews.gazeta.pl>
<6...@e...googlegroups.com>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1270732522 32502 127.0.0.1 (8 Apr 2010 13:15:22 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 13:15:22 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: i25g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=217.113.228.34;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3)
Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 GTB6 (.NET CLR 3.5.30729)
GTBA,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327708
Ukryj nagłówki

On 8 Kwi, 12:12, "Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
> In article
> <6...@e...goo
glegroups.com>,
>
>  J-23 <k...@g...pl> wrote:
> > Z miesem jako takim, przepisu na spaghetti nie mam. Nigdy nie
> > spotkalem takiego, a juz w szczegolnosci z wieprzowym miesem.
>
> Popularnym w świecie potrawą jest spaghetti bolognese, czyli spaghetti z
> sosem po bolońsku, a poprawniej z ragout po bolońsku.. Nie jest to
> jednak, wbrew pozorom, klasyczny przepis kuchni włoskiej.  Giorgio
> Locatelli tak o tym pisze: ...zgodnie z tradycją nigdy nie podałoby się
> mięsnego ragú z długim, cienkim makaronem, ponieważ sos nie trzyma się
> na nim odpowiednio, tak jak na krótkich rurkach lub na tagliatelle.
>
>  Przepis na klasyczne ragú bolognese wygląda np. tak:
>
> 200 g mielonej wołowiny
> 120 g mielonej wieprzowiny
> 40 g pokrojonego boczku
> 1 posiekana cebula
> 2 łyżki drobno pokrojonej marchewki
> 2 łyżki selera j.w.
> 1 łyża siekanej natki pietruszki
> 1/2 szklanki śmietany
> 20 g masła
> 1 łyżka przecieru pomidorowego
> 1/2 szklanki czerwonego wina
> 1 duża łyżka wazowa bulionu
> sól, pieprz
>
> Masło z boczkiem podsmażyć w rondlu, poddusić w nim warzywa. Dodać
> mięso, dusić, aż się zrumieni. Dodać wino, odparować, dodać nieco
> rosołu, przyprawić solą i pieprzem, dusić godzinę dodając rosół w miarę
> potrzeby. Dodać śmietanę, dusić następną godzinę, dodając rosól j.w.
>
> To wg. Antonio Piccinardiego "Wielka kuchnia Włoch". Istnieją rozmaite
> warianty tego ragout. Można użyć po równo trzech rodzajów mięs
> (wołowina, cielęcina, wieprzowina), można dodać mielonej wątróbki
> cielęcej, dać świeże pomidory, przyprawić aromatycznie zielem
> angielskim, liściem laurowym, nawet goździkami, pominąć śmietanę.
>
> I jeszcze drobne uwagi - zarówno czosnek jak paprykę lepiej dodać do
> tłuszczu na początku przygotowania potrawy, bo w tłuszczu lepiej niż w
> wodzie rozpuszczają się ich aromatyczne i smakowe składniki, a takż
> barwnik papryki. Sztuką jest ich nie przypalić - są na to różne sposoby.
> Papryka dodawana do smalcu, to owszem klasyczne połączenie, ale tylko w
> kuchni węgierskiej. Do większości potraw z pomidorami lepiej jest dodać
> świeże pomidory niż przecieru. Są jednak potrawy, do których zaleca się
> używać przecieru - np. w kuchni rosyjskiej. Wtedy faktycznie dobrze jes
> ten przecier przesmażyć w tłuszczu, bo podobnie jak z papryką w tuszcu
> rozchodzi się dobrze barwnik i składniki smakowe pomidorów, a ponadto
> smak się wzbogaca w wyniku reakcji Maillarda.
>
> Władysław

uprzejmie dziekuje za przepis

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.04 Ikselka
08.04 Ikselka
08.04 Żona Edumunda
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem