Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spaghetti
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Message-ID: <20000220110454639923@[192.168.0.11]>
References: <3...@j...wroc.pl> <88j9t3$qtn$2@rymunda.torun.pdi.net>
<20000219154913142003@[192.168.0.11]>
<88nbqb$s6g$7@rymunda.torun.pdi.net>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
X-Newsreader: MacSOUP 2.2
Lines: 42
Date: Sun, 20 Feb 2000 10:05:58 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.55.93
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 951041158 212.160.55.93 (Sun, 20 Feb 2000 11:05:58 MET)
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Feb 2000 11:05:58 MET
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23456
Ukryj nagłówki
=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:
> | > A czy ktoś zna przepis na sos do makaronu karbonariuszy (Spaghetti
> | > Carbonara)? Bardzo lubię, a nie wiem, jak zrobić.
>
> | 20 g sera pecorino
>
> Co to za ser i czy ewentualnie (z ma"ą stratą dla smaku) można go
> czymś innym zastąpić?
Ostry ser owczy. Najstarsza uzywana jeszcze dzisiaj odmiana wloskiego
sera, znana w starozytnym Rzymie. Ma liczne odmiany.
Mysle, ze mozna go pominac. Spaghetti carbonara to prosta, ludowa
potrawa i jak to jest z takimi potrawami, podstawowy przepis mozna
odmieniac na liczne sposoby, dopoki zachowa sie jego istote -- wbije
surowe jajka do goracego makaronu (dobra rada -- nie uzywajcie jajek
wprost z lodowki). Gospodyni wloska pewnie zadnego przepisu nie czyta
przed jego przyrzadzeniem. tylko robi go z tego co ma pod reka. Tak ja
my nie sprawdzamy, jak sie robi jajecznice.
Nawet z parmezanem nie trzeba przesadzac. Czytam tutaj rozne listy o
tym, jakigo to gatunku parmezanu nalezy uzywac, a jakiego nie do
spaghetti. Parmezan jak wiadomo, robiono pochodzi z Parmy, i mysle, ze
chlop z Kampanii nie przejmowal sie tym, zeby do swojego makaronu dac
oryginalny parmezan, lecz tarl lokalny ser, do jakiego byl
przyzwyczajony. Zapewne i dzisiaj tak robi, chociaz moze sytuacja sie
zmienila od kiedy parmezan latwo kupic w kazdym supermarkecie nie tylko
we Wloszech, ale na calym swiecie (ale kto zareczy, ze ten sprowadzany z
Wloch produkt sprzedawany jako parmezan, to prawdziwy parmiggiano
reggiano, a nie jakas podrobka?)
Tak czy inaczej, o ile nie zrobis sie tournedos rossini bez trufli, to
spaghetti carbonara zrobic mozna bez pecorino.
Jednak z drugiej strony zalecam ostroznosc i trzymanie sie oryginalnych
przepisow. O ile ktos nie zna danej kuchni -- w tym przypadku wloskiej
-- na wylot, to zabierajac sie za zmiany w przepisie predzej potrawe
zepsuje, niz ja tworczo zaadoptuje do lokalnych warunkow. Spaghetti
carbonara zrobione z makaronu malma z dodatkiem margaryny i sera
warminskiego, bedzie pewnie nadal spaghetii carbonara, ale tez nie
bedzie wiele przypominac oryginalnej wloskiej potrawy.
Wladyslaw
|