Data: 2006-03-16 10:29:35
Temat: Re: Stek
Od: "Misiek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w wiadomości
news:dvbd3s$q8l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Misiek napisał(a):
>
> >>Czytam.
> >>
> >>1. Kuchnia Polska, s. 438, przepis 772..
> >>
> >>"Stek wieprzowy... schab okroić z tłuszczu..."
> >>
> >>2. Ilustrowana Kuchnia Polska, s. 313
> >>
> >>"Steki wieprzowe z gruszkami... 50 dag wieprzowiny (bez kości, shcab,
> >>frykando)..."
> >>
> >>Dalej już nie szukam, książki ciężkie ;o)
> >
> > I gdzie tu mowa o poledwicy wolowej?
>
> Zerknij:
> http://nazca.com.pl/beef.gif
>
> Szczególnie na sirloin steak. Prawie cały wół składa się ze steków ;-)
dla amerykanina wszystko co jest z miesa wolowego (oni steki to z koscia
robia nawiasem mowiac i dosc grube) jest stekiem
Nawet na mieso z giczy mowia stek
|