Data: 2002-02-17 17:54:02
Temat: Re: Stek pilnie poszukiwany
Od: jarek <2...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kuba wrote:
> Witam.
> Od pewnego czasu mam problem polegający na tym że nie wiem jak przyrządzić
> tradycyjny pieczony lub smażony stek z wołowiny. To co wychodzi mi w domu
> przypomina kawałek bieżnikowanej opony - zwłaszcza w smaku ;o)
>
> To co czasami jadam w knajpach jest nieosiągalne na mojej patelni.
> Podejrzewam że wpływ na to ma sam gatunek mięsa
Mieso musi byc wolowe i tluste. Jedna z tajemnic dobrego steka to tluszcz. Nie
moga to jednak byc kawalki tluszczu. Tluszcz musi byc w formie zylek
przerastajacych mieso-czym zylki tluszczu drobniejsze i wiecej tym mieso
lepsze i drozsze.
> jak i sposób przygotowania.
Najlepiej na grilu. Absolutnie nie przewracac kilka razy. W zasadzie smazy sie
raz z kazdej strony. Drugi raz to tylko chwilka potrzebna na zrobienie tej
ozdobnej kratki jezeli komus na niej bardzo zalezy.
>
> Ostatnio trafiłem w knajpie na stek argentyński (nie wiem czy leżał chociaż
> koło argentyńskiej wołowiny ;)) ale był pyszny.
>
> Bardzo proszę o poradę.
>
> Kuba
>
> BSE mi nie straszne :)
|