Data: 2014-04-18 00:05:11
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Od: Zbyszek Zarzycki <z...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 17:24:22 UTC+2 użytkownik ZZZ napisał:
> Użytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
>
> news:b42fa64c-e080-4c72-b657-8738f29d6524@googlegrou
ps.com...
>
> W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:59:13 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
> > Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:48:47 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
> >
>
> >
>
> >
>
> > > W dniu czwartek, 17 kwietnia 2014 11:15:43 UTC+2 użytkownik Ikselka
>
> > > napisał:
>
> >
>
> > >> Dnia Thu, 17 Apr 2014 02:06:02 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki
>
> > >> napisał(a):
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >>> Wyrobienie ciasta jest wygodniejsze na kamieniu, mniej się kleji,
>
> > >>> łatwiej się czyści etc.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >> Tak.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >>> Kamień jednak dyskwalifikuje krojenie. Żaden nóż, nawet Kyocera, nie
>
> > >>> wytrzymuje długo.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >> Na drewnianej stolnicy krojenie też odpada - bo powstają zacięcia,
>
> > >> które
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >> zwiększają przyczepność drewna tym samym dyskwalifikując stolnicę.
>
> >
>
> > >>
>
> >
>
> > >
>
> >
>
> > > Pisz ciszej bo moja stolnica przeczyta i tak będzie robić, a tak przez
>
> > > ostatnie 20 lat nie robiła żadnych problemów.
>
> >
>
> >
>
> >
>
> > Nóż masz tępy.
>
>
>
> Bardzo możliwe, Kyocera jest znana z produkcji tępych noży.
>
>
>
> =====
>
>
>
> Bo Ty po prostu umiesz ciąć. Ja też od wielu lat tnę nożem bardzo często
>
> makarony, ciastka itp.
>
> i nic się drewnianej stolnicy nie stało.
>
> I to jest jeden z tych minusów jaki widzę po ewentualnej przesiadce na
>
> kamienną.
>
> Albo częściej ostrzyć noże, albo każdy kawałek ciasta przekładać na deskę.
>
>
Jak masz ceramiczne to za długo nie poostrzysz.
Generalnie na kamieniu czy szkle stalowe noże tępią się momentalnie.
Tak więc mam kamienne blaty, a i tak zawsze podkładam deskę albo właśnie stolnicę.
--
ZZ@private
|