Data: 2003-03-03 09:35:03
Temat: Re: Strogonof
Od: "Marian" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepis Marty jest doskonały z tym, że jest to gulasz, a nie prawdziwy
Boeuf Strogonow.
Strogonow jest potrawą bardzo prostą, efekt zależy od dobrego surowca
(polędwica lub rostbef), nie potrzeba tu żadnych udziwnień. Mięso musi być
pokrojone w paski. Najpierw rumieni się cebulę pokrojoną w piórka, potem na
tłuszczu po cebuli ostro i krótko podrumienia się paski mięsa (nie nakładać
za wiele mięsa na patelnię na raz), pod koniec smażenia oprósza się je mąką.
Usmażoną cebulę i mięso przekłada się do rondelka, dodaje koncentrat
pomidorowy, podlewa odrobiną wody, przyprawia pieprzem, papryką, dodaje
trochę śmietany i krótko poddusza.
Ot i cała filozofia.
Pozdrowieni
Marian
|