Data: 2003-03-05 06:47:00
Temat: Re: Strogonof
Od: p...@f...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 5 Mar 2003, Wladyslaw Los wrote:
> Sos Kabul wystepuje w przepisach na boeuf stroganoff w niektorych
> przepisach w dziewietnastowiecznych ksiazkach kucharskich.
> Byl to jakis kupny, ostry sos. Mala encyklopedia sztuki kulinarnej
> podaje, ze skaldal glownie z galaretki porzeczkowej lub koncentratu
> pomidorowego i musztardy, ale mysle, ze pomylilo sie im z sosem
> Cumberland.
>
> Wladyslaw
Ja a propos starych ksiazek kucharskich. Trafilam u kolegi na stosy takich
starych, z ciekawymi przepisami (jak drylowany agrest w lisciach wisni),
ale podane sa tam rozne miary, ktorych zadna miara na wspolczesne miary
przelozyc nie moge... Ile gramow ma polski funt (z okresu zaborow) tudziez
inne miary i wagi? Gdzie to moge znalezc?
Panterka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|