Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sushi i ryby świeże

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sushi i ryby świeże

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 117


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2015-09-10 11:32:13

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-09-10 o 11:27, FEniks pisze:

> A to takie "wino" z japońskich gruszek, zwłaszcza mocno schłodzone jest
> świetne. Mnie w każdym razie bardzo odpowiada, bo słodkie i lekkie
> zarazem. Tylko nie jestem pewna, czy można to nazywać winem, bo zaraz
> specjaliści od wina się poobrażają. "Choya" to właściwie chyba tylko
> marka (producent?) alkoholowych japońskich napojów, pod tą nazwą robią
> też sake - mam nadzieję, że niczego nie pomyliłam, bo znawca ze mnie żaden.

Brzmi ciekawie, o ile nie jest to za słodkie. U nas się kupuje (gdzie?),
czy masz przywiezione z wuajaży?

> PS: Z jabłkami wciąż eksperymentuję, a idzie mi to powoli, bo jeszcze
> malowanie w trakcie mam.

Zdecydowałaś się na którąś z tych ścian, o jakie pytałaś na tzw. domu?
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2015-09-10 11:33:15

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: "Ghost" <g...@e...com> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "FEniks" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:55f14481$0$27529$6...@n...neostrad
a.pl...

W dniu 2015-09-09 o 22:03, Ghost pisze:

>> Ryzykował ktoś robić sushi z surowych ryb? Jeśli tak, to gdzie je
>> zakupił?

>Zapytaj w selgrosie, kiedy mają dostawy świeżych ryb, bo raz w tygodniu
>mają.
>Ja wprawdzie sushi nie jadam, ale małżonek mój, jako wielbiciel sushi,
>dostał ode mnie razu pewnego w prezencie warsztaty z sushimasterem. Tenże
>polecał kupować rybę w selgrosie, że podobno można liczyć na naprawdę
>świeżą i tam zaopatrują się sushibary.

Selgros to to samo co Makro zdaje się.

>Poza tym u nas jest w jednej galerii sklep Smaki Świata - może w innych
>miastach też jest coś takiego - mają wszystko do sushi. Tam, jak ryba nie
>nadaje się do jedzenia na surowo, to raczej uczciwie powiedzą.

Mam rzut beretem, jutro sprawdzę.

>Na marginesie - sushi to jest dla mnie jedzeniowy fenomen. Pierwszy raz
>chyba zdarza mi się, że jedzenie strasznie mi się podoba, ale nie mogę się
>do niego przekonać. Te wszystkie ruloniki, maki-śmaki, mini talerzyczki i
>miseczki (w biedronie były niedawno) wyglądają przecudnie, ale smaki
>zdecydowanie nie moje. Na razie wzupełności wystarczy mi gruszkowa choya.
>;)

Smaku sushi trzeba się nauczyć, nie znam nikogo (w każdym razie z Europy)
komu by od razu posmakowało.

Ja mogę wpierdzielać kilogramami. W knajpie niestety drogo wychodzi, właśnie
ze względu na ostre wymogi co do ryby i słabą dostępność u nas odpowiedniej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2015-09-10 11:35:04

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-09-10 o 11:33, Ghost pisze:

> Selgros to to samo co Makro zdaje się.
Podobne, ale nie to samo. Faktycznie, Ewa ma rację, że Selgrosy są
lepsze w rybach.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2015-09-10 11:36:56

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-09-10 o 11:27, FEniks pisze:
> W dniu 2015-09-10 o 10:59, bbjk pisze:
>> W dniu 2015-09-10 o 10:51, FEniks pisze:
>>
>>> gruszkowa choya. ;)
>> Co to jest?
>
> A to takie "wino" z japońskich gruszek

Aj, ze śliwek, nie z gruszek. Chociaż może z gruszek też jest.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2015-09-10 11:46:05

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-09-10 o 11:32, bbjk pisze:
>
> Brzmi ciekawie, o ile nie jest to za słodkie.

Jak dla mnie nie, bo ja lubię słodkie. A ono nie jest ciężkie jak wina
deserowe.

> U nas się kupuje (gdzie?), czy masz przywiezione z wuajaży?

Normalnie się kupuje. Mają to w sklepach z winami.
Pierwszy raz zaproponowali mi w jakimś sushibarze jako właśnie wino
gruszkowe, stąd ta pomyłka. Albo jest też wersja gruszkowa może.

>> PS: Z jabłkami wciąż eksperymentuję, a idzie mi to powoli, bo jeszcze
>> malowanie w trakcie mam.
>
> Zdecydowałaś się na którąś z tych ścian, o jakie pytałaś na tzw. domu?

Znalezienie sprawdzonego fachury do zwykłego malowania w przyzwoitej
cenie nie jest rzeczą łatwą, więc wszelkie rzeźby odpuściłam. Myślałam
jeszcze o tapecie, ale wybito mi ją skutecznie z głowy. Skończyło się na
tym, że jedna ściana będzie w nieco innym kolorze, ciemniejsza.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2015-09-10 11:49:15

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-09-10 o 11:33, Ghost pisze:
>
> Smaku sushi trzeba się nauczyć, nie znam nikogo (w każdym razie z
> Europy) komu by od razu posmakowało.

Ja miałam kilka podejść, chyba jestem niewyuczalna. Jak zresztą do
wszelkich owoców morza.
Ale mam zamiar nauczyć się przynajmniej je przygotowywać.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2015-09-10 11:58:43

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: bbjk <a...@b...cc> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-09-10 o 11:36, FEniks pisze:

> Aj, ze śliwek, nie z gruszek. Chociaż może z gruszek też jest.

Aaaa, ze śliwek japońskie to znam :) W smukłych butelkach i
słodko-kwaskowate, tak?

--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2015-09-10 12:00:30

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Sep 2015 08:43:31 +0200, Ghost napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:99ctxyrbap0w$.10uzibom2ooyg.dlg@40tude.
net...
>
> Dnia Wed, 9 Sep 2015 22:03:13 +0200, Ghost napisał(a):
>
>>> ryb? Jeśli tak, to gdzie je zakupił
>
>>Zakupiłam caaaaałe pół kostki masła :-]
>>http://sjp.pwn.pl/sjp/zakupic;2542830.html
>
> Surowa ryba do sushi cenna jest, szczególnie w Polsce.

Pewnie im więcej ma pasożytów, tym cenniejsza 3-
Zwłaszcza, że nie wystarczy zwykły zmarażalnik - temperatura PONIŻEJ -20 st
C jest osiągalna dopiero w zamrażarce i to nie w każdej.

http://tiny.pl/gmxv9

"Ś rodowisko wodne, naturalne miej-
sce bytowania ryb, jest uważane za
szczególnie sprzyjające rozwojowi orga-
nizmów pasożytniczych. W rybach mogą
występować zarówno pasożyty szkodliwe,
jak i nieszkodliwe dla zdrowia ludzi. Mogą
one być obecne w mięśniach bądź w jamie
ciała i wpływać negatywnie na wygląd ryb,
a także na ich technologiczną przydatność
( ryc. 1, 2, 3 ). Za szkodliwe dla zdrowia lu-
dzi uważa się larwy przywr z rodzajów
Cryptocotyle i Opisthorchis, tasiemców
z rodzaju Diphyllobothrium, nicieni z ro-
dzajów Anisakis, Phocanema (Terranova)
i Phocascaris. Do pasożytów nieszkodli-
wych, a wpływających ujemnie na przy-
datność technologiczną mięsa ryb, moż-
na zaliczyć cysty sporowca Kudoa, przy-
wry z rodziny Didmozoonidae, z rodzaju
Gyrodactylus, larwy nicieni Philometro-
ides, larwy tasiemców z rodziny Tetrar-
hynchidae, pasożytnicze skorupiaki Sphy-
rion i inne (1, 2, 3).
W tym opracowaniu podano podstawo-
we informacje dotyczące nicieni z rodza-
ju Anisakis spp., zagrożeń związanych ze
spożyciem mięsa ryb zawierających żywe
larwy, metod ich inaktywacji oraz podstaw
prawnych dotyczących występowania tych
pasożytów u ryb.
Nicienie są typem zwierząt bezkręgo-
wych, z których większość prowadzi pa-
sożytniczy tryb życia. Do najbardziej in-
wazyjnych dla człowieka należą: Anisa-
kis simplex, Pseudoterranova decipiens,
Contracaecum i Hysterotelacium. Spo-
śród wyżej wymienionych na szczególną
uwagę zasługują larwy Anisakis simplex,
które ze względu na częste występowa-
nie w tuszach śledzi bywają nazywane ro-
bakami śledziowymi (4). Pasożyty te na-
leżą do rodziny Anisakidae. Jeszcze kilka
lat temu gatunek ten uważano za kosmo-
polityczny, jednak najnowsze badania wy-
kazały istnienie dwóch subpopulacji ?
atlantyckiej i pacyficznej. Postacie dojrzałe
płciowo mają długość 20?70 mm, średnicę
1 mm, barwę białą lub jasnokremową.
Samce są nieco mniejsze od samic. Cia-
ło larw pokryte jest poprzecznie prążko-
waną kutikulą. Cykl rozwojowy A. sim-
plex jest złożony. Nicienie te pasożytują
najczęściej u ssaków morskich, ryb mor-
skich i skorupiaków. Ich żywicielami osta-
tecznymi są zazwyczaj delfiny białonose,
butlonosy, foki kapturniki, wale, białuchy,
Aktualne problemy związane z Anisakis
simplex ? pasożytem ryb morskich
Ewa Bilska-Zając, Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Jacek Osek
z Zakładu Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Państwowego Instytutu
Weterynaryjnego ? Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach
Current problems associated with Anisakis
simplex ? a parasite of marine fish
Bilska-Zając E., Różycki M., Chmurzyńska E.,
Osek J., Department of Hygiene of Food of Animal
Origin, National Veterinary Research Institute, Pulawy
The purpose of this paper was to present health prob-
lem associated with fish nematode parasite. Anisakis
simplex occurs in a wide range of hosts. The environ-
ment in which this parasitic worm lives is the oceans
and seas across the globe. Marine fish, mammals and
crustaceans are among natural hosts for A.simplex. An-
isakiasis is a zoonotic disease caused by the ingestion
of larvae present in raw seafood. Symptoms of this dis-
ease include abdominal pain, vomiting, nausea and
diarrhea. Diagnosis of anisakiasis is mainly based on
endoscopy. In most cases the disease can be resolved
only with symptomatic therapy. There are data on phar-
macological treatment with albendazole and meben-
dazole. In some cases however, surgical expulsion of
nematodes is necessary, especially when ulceration
and necrosis of stomach tissues are present. Careful
fish examination and cooking is obligatory to avoid
human infection with A.simplex. Modern habit of eat-
ing raw fish such as sushi, sashimi and related meals
significantly increases the risk of human anisakiasis.
Keywords: Anisakis simplex, anisakiasis, marine
fish, mammals.
136 Życie Weterynaryjne ? 2012 ? 87(2)
morświny i płetwale karłowate. W ostat-
nich latach obserwuje się zwiększenie wy-
stępowania pasożytów w odławianych ry-
bach. Prawdopodobnie przyczyną tego jest
wzrost populacji ssaków morskich. Za-
płodnione jaja zostają złożone przez sa-
micę do przewodu pokarmowego żywi-
ciela ostatecznego i wraz z jego kałem do-
stają się do wody, gdzie w temperaturze
5?7°C po 20?27 dniach wylęgają się lar-
wy I stadium, otoczone pochewką oskór-
kową i zdolne do pływania. Dalszy roz-
wój wymaga żywiciela pośredniego, któ-
rym są skorupiaki, głównie z gromady
pancerzowców. Po wykluciu się pierwszej
postaci larwalnej ? stadium L1, dochodzi
do wylinek, które prowadzą do powstania
form L2 oraz L3. Pasożyt w stadium L3 jest
zdolny do zarażenia żywiciela ostateczne-
go. W cyklu rozwojowym A. simplex mogą
występować także żywiciele parateniczni
(rezerwowi), np. ryby lub głowonogi spo-
żywające zarażone skorupiaki. W ich orga-
nizmach larwa w stadium L3 umiejscawia
się głównie pod otrzewną, pod torebką wą-
troby czy też między gonadami. Po odło-
wieniu ryb, jeśli nie zostaną one od razu
wytrzewione, Anisakis wędrują z jamy cia-
ła do mięśni, gdzie ich obecność stwarza
ryzyko zarażenia się człowieka (2, 3, 4, 5).
Po raz pierwszy choroba wywołaną
przez A. simplex (anizakidoza) została
opisana przez Leuckarta na Grenlandii
w 1876 r. Bliższe informacje na jego te-
mat pochodzą z lat 60. ubiegłego stule-
cia, z publikacji Van Thiela (6). W Holan -
dii doszło wówczas do masowych zarażeń
spowodowanych spożyciem lekko solo-
nych śledzi, co było przyczyną wystąpie-
nia 154 przypadków tej choroby (7). Wy-
nikało to z wprowadzenia nowej technolo-
gii obróbki śledzi, która nie gwarantowała
zabicia larw Anisakis. Po dokonaniu anali-
zy wyników dochodzenia epidemiologicz-
nego wprowadzono obowiązek 24-godzin-
nego mrożenia (w temp. ?18°C) ryb w celu
zabicia larw pasożyta.
Anisakidoza najczęściej występuje w re-
gionach, gdzie tradycyjnie spożywa się
ryby surowe. Z ponad 20 000 opisanych
przypadków 90% miało miejsce w Japo-
nii, gdzie każdego roku notuje się około
2000 zachorowań. W Europie najwięcej
zarażeń A. simplex stwierdza się w Hisz-
panii, Holandii i Niemczech. Najczęściej
powodem wystąpienia choroby jest kon-
sumpcja zarażonych łososi, dorszy, śle-
dzi, tuńczyków, makreli, sardynek i soli.
Biorąc pod uwagę wzrost zainteresowa-
nia potrawami zawierającymi surowe mię-
so ryb, takimi jak sushi, maki-sushi, sa-
shimi, kamambuko, cebiche, boquerones,
holenderskie solone i wędzone śledzie
itp., trzeba liczyć się z tym, że ryzyko
wystąpienia choroby wzrośnie również
w innych rejonach Europy, w tym w Polsce.
Ryc. 1. Badanie narządów jamy brzusznej. Nacięcie w kształcie litery L,
ocenia się barwę, zapach, konsystencję
oraz obecność pasożytów
Ryc. 3.
Anisakis simplex
widoczne po rozcięciu jamy brzusznej, tuż pod otrzewną
Ryc. 2.
Anisakis simplex
pomiędzy narządami wewnętrznymi ryby
Higiena żywności i pasz
137 Życie Weterynaryjne ? 2012 ? 87(2)
Do zarażenia A. simplex dochodzi, gdy
obecne w tkance mięśniowej ryb żywe lar-
wy w stadium L3 zostaną spożyte przez
człowieka. Docierają wówczas do błony
śluzowej żołądka lub jelit, gdzie najczęściej
obumierają. W sprzyjających warunkach
larwy penetrują błonę śluzową przewodu
pokarmowego, lokalizując się następnie
w trzustce, wątrobie, śledzionie lub płu-
cach. Mogą one również przekształcać się
w jelitach do stadium L4. Najczęściej jed-
nak wnikają do błony śluzowej żołądka
lub jelit, gdzie w obrazie endoskopowym
stwierdza się zwinięte pasożyty, a dookoła
nich nacieczenie komórek eozynofilnych.
Larwy produkują czynnik, który uaktyw-
nia białe krwinki, w wyniku czego dochodzi
do zmian naciekowych w miejscu wniknię-
cia pasożyta, co często prowadzi do zmian
ropnych, których usunięcie jest możliwe na
drodze operacyjnej. Obecność A. simplex
w błonie śluzowej przewodu pokarmowego
może doprowadzić do ostrego stanu za-
palnego oraz ognisk martwicy w miejscu
ich wniknięcia. Pojawia się wówczas ryzy-
ko perforacji ścian układu pokarmowego.
Typowe objawy zarażenia ujawniają się już
po kilku godzinach od spożycia ryby z lar-
wami A. simplex i są nimi zaburzenia żo-
łądkowo?jelitowe w postaci nudności, wy-
miotów i ostrego bólu brzucha. Początko-
we symptomy mogą przypominać chorobę
nowotworową żołądka, zapalenie wyrostka
robaczkowego, gruźlicze zapalenie otrzew-
nej czy też chorobę Leśniowskiego-Croh-
na. Anisakidoza ma charakter samoogra-
niczający się, jednakże niekiedy koniecz-
na jest chirurgiczna eliminacja pasożyta ze
śluzówki przewodu pokarmowego. Ocena
rozległości zniszczeń najczęściej dokony-
wana jest podczas operacyjnego lub en-
doskopowego usunięcia larw (2, 3, 5, 7, 8).
W większości przypadków zarażenie
nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla
życia, jednakże może być groźne dla osób,
u których występują reakcje uczuleniowe
na białka larw Anisakis. Niekiedy, po spo-
życiu ryb zawierających te nicienie, wystę-
puje silna reakcja anafilaktyczna. Reakcje
na alergeny Anisakis nie są sprawdzane
w standardowych testach uczuleniowych,
dlatego sytuacje te mylnie rozpoznawane są
jako uczulenie na mięso ryb. Najczęstszy-
mi objawami alergii spowodowanej spoży-
ciem antygenu A. simplex są objawy skór-
ne ? wysypka, pokrzywka oraz nudności
i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Udowodniono, iż czynnik alergizujący
zawarty w tuszach morszczuka zarażonego
A. simplex jest aktywny nawet po 11 mie-
siącach mrożenia w temperaturze ?20°C.
Stwierdzono również oporność antyge-
nów pasożyta na działanie wysokich tem-
peratur, a także enzymów trawiennych.
Stąd też u osób wrażliwych możliwe jest
wystąpienie objawów po spożyciu pokar-
mów poddanych obróbce termicznej, któ-
re zawierają martwe larwy. Nawet śladowe
ilości czynnika alergizującego w spożywa-
nym pokarmie mogą wywołać nadmierną
odpowiedź immunologiczną. Co ciekawe,
nie tylko konsumpcja ryb zawierających
antygen pasożyta stanowi zagrożenie, ale
też mięso zwierząt karmionych mączkami
rybnymi, zawierającymi alergen A. simplex
może spowodować wystąpienie objawów
uczuleniowych. Proces produkcji mączek
rybnych powoduje, że znajdujące się tam
larwy zamierają pod wpływem wysokich
temperatur, jednakże czynnik alergizują-
cy nie ulega inaktywacji. Ponadto fakt, iż
jest on oporny na działanie enzymów tra-
wiennych powoduje, że jest on nadal ak-
tywny w tkankach zwierząt, które spoży-
wały mączkę rybną (8, 9, 10, 11, 12, 13,
14, 15, 16).
U ludzi bez nadwrażliwości na anty-
gen A. simplex spożycie ryb zawierają-
cych pasożyt może być bezobjawowe.
Opisano przypadki, kiedy podczas za-
biegu endoskopowego bądź też operacji
chirurgicznej, ze śluzówki żołądka usu-
wane były przypadkowo wykryte larwy
A. simplex. Interwencja medyczna jest
wymagana w sytuacjach, które zagraża-
ją zdrowiu lub życiu człowieka, przy wy-
stąpieniu odczynów zapalnych i  mar-
twicy. Oprócz metody operacyjnej
stosuje się również leczenie farmakolo-
giczne. Lekami z wyboru są albendazol
i mebendazol, jednak ich skuteczność jest
kwestionowana (17).
Zapobieganie zarażeniom, podobnie
jak w przypadku innych robaczyc, po-
lega na wykluczeniu pasożytów z łań-
cucha żywieniowego lub na inaktywacji
larw A. simplex. Jedynie spożywanie ryb
poddanych odpowiedniej obróbce ter-
micznej jest w stanie uchronić konsu-
menta od anisakidozy. Ryby i produkty
Ryc. 4.
Anisakis simplex
pozostałe na sitku po badaniu metodą wytrawiania
Ryc. 5.
Anisakis simplex
wytrawione z tkanki mięśniowej łososia
Higiena żywności i pasz
138 Życie Weterynaryjne ? 2012 ? 87(2)
rybne trafiające na rynek Polski oraz in -
nych krajów Unii Europejskiej muszą speł-
niać wymagania bezpieczeństwa żyw-
ności. Zgodnie z prawodawstwem UE
sposób postępowania z produktami ry-
bołówstwa określa rozporządzenie (WE)
nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z 29 kwietnia 2004 r. (18). Oprócz
wyżej wymienionego rozporządzenia
istnieje również krajowy akt prawny,
a mianowicie rozporządzenie ministra
rolnictwa i rozwoju wsi z 24 maja 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy
produkcji i dla produktów rybołówstwa
(DzU z 9 czerwca 2004 r.). Przedstawia
ono sposób postępowania z rybami i pro-
duktami z ryb w celu wykrycia i usunię-
cia pasożytów. Powyższe przepisy doty-
czą jednak tylko pasożytów zewnętrznych.
Nie sposób zatem odnosić się do nich przy
badaniu ryb na obecność pasożytów we-
wnętrznych, tym bardziej, że nie jest moż-
liwe przebadanie każdej ryby pojedynczo.
Ocenę partii ryb lub produktów ryb-
nych pod względem występowania paso-
żytów wewnętrznych wydaje się na pod-
stawie badania próbki reprezentatywnej.
Najczęściej używaną do tego celu techni-
ką jest oglądanie tkanki mięśniowej ryb
pod kompresorem z podświetleniem lub
wytrawianie w sztucznym soku żołądko-
wym. Aby próbka była reprezentatywna
do badań parazytologicznych z każdej par-
tii powinno się pobrać losowo z różnych
miejsc 20 podpróbek. Łączna masa file -
tów bez skóry powinna wynosić 5000 g.
W przypadku ryb całych lub po wstępnej
obróbce do badania powinno się pobrać
próbkę o łącznej masie 10 000 g. Metoda
kompresorowa pozwala wykryć w mię-
śniach badanych ryb obecność pasożytów,
takich jak cysty pierwotniaków, np. Kudoa
alliaria, plerocerkoidy tasiemców, meta-
cerkarie przywr, larwy nicieni oraz części
pasożytniczych skorupiaków zagłębione
w tkance mięśniowej. Ryby całe, patroszo-
ne, odgławiane, tusze, kawałki ryb poddaje
się filetowaniu. Filety ze skórą odskórza się,
w przypadku ryb z ciemną otrzewną nale-
ży usunąć błonę otrzewną. Próbki, o masie
około 250 g każda, umieszcza się kolejno
w kompresorze, a następnie dociska tak,
aby odległość pomiędzy dwoma płytami
szklanymi wynosiła w przybliżeniu 5 mm.
Źródło światła umieszczone pod kompre-
sorem powinno zapewnić natężenie oświe-
tlenia w granicach 50 luksów. Przegląda-
jąc preparat szuka się pasożytów w prób-
ce. Suma zliczonych pasożytów podzielona
przez liczbę próbek daje średnią liczbę pa-
sożytów w jednej próbce o masie 250 g.
Uzyskany wynik wskazuje na stopień za-
rażenia (19).
Drugą metodą stosowaną do bada-
nia w kierunku obecności nicieni jest
wytrawianie tkanki mięśniowej ryb
w sztucznym soku żołądkowym. Sche-
mat postępowania oparty jest na za-
sadzie badania mięsa świń w kierunku
włośni. Próbkę reprezentatywną o ma-
sie 200 g poddaje się delikatnemu roz-
drobnieniu, bez użycia noży czy noży-
czek, a następnie umieszcza się w zlew-
ce z  płynem trawiącym, złożonym
z wody ? 2 l, kwasu solnego 25% ? 16 ml
i pepsyny 2000 FIP ? 10 g. Następnie
zlewkę z płynem oraz próbką umieszcza
się na mieszadle magnetycznym, które ma
utrzymywać delikatne mieszanie w gra-
nicach 200?300 obrotów oraz tempera-
turę płynu 44?46°C. Proces wytrawiania
w tych warunkach trwa około 1 h, w za-
leżności od rodzaju i stopnia rozdrob-
nienia próbki. Po rozpuszczeniu tkanki
mięśniowej płyn przelewa się przez sit-
ko o średnicy oczek 180 ?m, jeśli w tkan-
ce mięśniowej ryby znajdowały się lar-
wy A. simplex, pozostają one na sitku
( ryc. 4, 5 ). Badania walidacyjne wykazały,
że metodą kompresorową wykrywa się
około 50% pasożytów, natomiast meto-
dą wytrawiania 75%.
W  2001  r. w  Hiszpanii opracowa-
no molekularną metodę wykrywania
DNA larw nicieni z  rodzaju Anisakis,
jak również Contracoecum, Hysterothy-
lacium i Pseudoterranova. W analizo-
wanym produkcie można wykryć nawet
bardzo niewielką ilość DNA pasożyta,
a mianowicie 0,05 pg. Zaletą tego testu
jest możliwość zastosowania do bada-
nia produktów rozdrobnionych i prze-
tworzonych (5). Niezależnie od wyniku
badania wymaga się, aby ryby były pod-
dane mrożeniu w temperaturze ?18°C
przez 24 h, co pozwala na skuteczne zabi-
cie larw. Wymóg ten nie dotyczy jedynie
łososi hodowlanych, ze względu na niskie
ryzyko zarażenia. Podobny efekt można
uzyskać poprzez solenie, gdy w końco-
wej fazie wysalania zawartość soli w mię-
sie wynosi powyżej 14% i upływie 6-ty-
godniowego wysalania (gęstość solanki
powyżej 1,19 g/cm 3 ) lub też przez obrób-
kę cieplną, w której tkanka mięśniowa
w centrum termicznym zostanie podgrza-
na do temperatury powyżej 60°C.
W Polsce, podobnie jak w pozosta-
łych krajach europejskich, brakuje jed-
noznacznych kryteriów oceny wystę-
powania pasożytów u ryb. W Europie
obowiązywała dyrektywa Rady 91/493/
EWG z 22 lipca 1991 r., ustanawiająca
warunki zdrowotne dotyczące produkcji
i wprowadzania do obrotu produktów
rybołówstwa (20). Lakoniczna informa-
cja zawarta w rozdziale 5 ?Warunki doty-
czące pasożytów? ustalała: podczas pro-
dukcji, a przed ich przekazaniem do spo-
życia przez ludzi, ryby i produkty rybne
muszą być poddane wzrokowej kontroli
w celu wykrycia i usunięcia jakichkolwiek
Higiena żywności i pasz
139 Życie Weterynaryjne ? 2012 ? 87(2)
07-410 Ostrołęka ul. Targowa 41
tel./faks 029 767 87 41
e-mail: b...@j...pl
www.jfarm.pl
SELENO-VIT
kapsuły
Preparat odpornościowy
dla cieląt
w okresie
neonatalnym
SELENO-VIT to:
? większy status
immunologiczny cieląt
? mniej chorób, biegunek
? pewniejszy odchów
Skład:
selenian sodu, glystar
żelaza, jodan wapnia,
wit. A, D3, E, siara,
prebiotyk
LATO-VIT
kapsuły
Na problemy z rozrodem
LATO-VIT to:
? pewniejsze cykle
owulacyjne
? wyraźne ruje
? wyższy stopień
zapłodnienia
? mniej problemów
rozrodem
Skład:
tlenek cynku, tlenek
manganu, tlenek miedzi,
jodan wapnia, węglan
kobaltu, selenian sodu,
niacyna, wit. E, A
MIEDŹ
kapsuły
Okres wchłaniania
min. 6 miesięcy
widocznych pasożytów; ryby lub ich czę-
ści, które są w oczywisty sposób zarażo-
ne pasożytami, a które usunięto, nie mogą
być kierowane na rynek, jako produkt do
spożycia przez ludzi. Zasady badania mia-
ły zostać opracowane zgodnie z procedu-
rą określoną w niniejszej dyrektywie w art.
15, na wniosek Komisji przedłożony przed
1 października 1992 r. Niestety, nigdy się
nie ukazały.
Zgodnie z wymaganiami obowiązują-
cego obecnie w UE rozporządzenia (WE)
nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z 29 kwietnia 2004 r. ryby i produk-
ty rybne muszą dodatkowo być poddane
zamrożeniu do temperatury nie wyższej
niż ?20°C w każdej części produktu i prze-
trzymywane w tej temperaturze nie kró-
cej niż przez 24 godziny. Produkty podda-
ne takiemu procesowi zamrażania muszą
być, albo produktem surowym albo goto-
wym do konsumpcji. Dotyczy to również
ryb spożywanych w stanie surowym albo
prawie surowym, np. maatje (?matjas ho-
lenderski?), ryb gatunków wędzonych na
zimno, jak: śledź, makrela, szprot, łosoś
atlantycki i pacyficzny (dziki) oraz ma -
rynowanych i/lub solonych śledzi, gdy
proces przetwórczy jest niewystarczający
do zabicia larw nicieni (21). Opracowana
w latach 80. XX w. przez Morski Instytut
Rybacki Polska Norma PN-93/A-86733
?Ryby i  inne zwierzęta wodne świeże
i  mrożone. Oznaczanie zapasożycenia
i kryteria oceny? była znacznie dokładniej-
sza i stanowiła wykładnię oceny przydat-
ności ryb pod względem występowania
pasożytów (22). Według tej normy stopień
zarażenia ryb może być oceniany w czte-
rostopniowej skali. W  tabeli 1 przedstawio-
no kryteria tej oceny.
Należy jednak pamiętać, iż ryby świe-
że z pasożytami szkodliwymi dla ludzi nie
mogą być przeznaczone bezpośrednio do
spożycia, obrotu handlowego, przetwór-
stwa wykorzystującego technologie nie
unieszkodliwiające pasożytów. Jeżeli to
możliwe, obróbka powinna zakładać tak-
że redukcję liczby nicieni, a w każdym
przypadku ich unieszkodliwienie. Ryby
ze skupiskami odrażających pasożytów
powinny być odpowiednio oprawione
i wysortowane. Ryby bez pasożytów na-
dają się do wszechstronnego wykorzysta-
nia, a pozostałe na cele pozakonsumpcyj-
ne. Partie ryb o silnym stopniu zarażenia
nie nadają się do obrotu i przetwórstwa.
Mogą one być użyte do produkcji mącz-
ki paszowej albo jako karma dla zwie-
rząt, po unieszkodliwieniu tych paso-
żytów. Do dziś Inspekcja Weterynaryj-
na posiłkuje się wytycznymi tej normy
przy ocenie ryb. Istnieje pilna potrzeba
opracowania nowych kryteriów w opar-
ciu o naukową opinię i oszacowanie ry-
zyka, przedstawione przez komitet na-
ukowy Europejskiego Urzędu ds. Bez-
pieczeństwa Żywności (EFSA) w 2010 r.
(23). W obecnej sytuacji, z wyjątkiem ło-
sosi hodowlanych, żaden z gatunków ryb
poławianych w morzach, ani żaden obszar
połowowy nie może być uznany za wolny
od larw Anisakis. Konieczne jest podjęcie
badań mających na celu ustalenie wpły-
wu różnych metod hodowli ryb na ich sto-
pień zarażenia larwami, w szczególności
w odniesieniu do produktów, które mają
być spożywane na surowo. Niezbędne jest
również zebranie danych dotyczących cy-
klu rozwojowego pasożytów, ich geogra-
ficznej dystrybucji, sezonowości zara -
żeń i anatomicznej lokalizacji pasożytów
w poławianych rybach.
Reasumując, należy spodziewać się,
iż zmiany kulturowe, żywieniowe oraz
wzrost liczby zarażonych ryb może w spo-
sób znaczący zwiększyć ryzyko związane
z A. simplex. Aby temu zapobiec, koniecz-
ne jest powstanie jasnych i jednoznacz-
nych uregulowań prawnych w zakresie
badania parazytologicznego ryb. Regula-
cje te są również niezbędne do prawidło-
wego funkcjonowania Inspekcji Wetery-
naryjnej. Podejmując decyzję, lekarz we-
terynarii powinien mieć jasną wykładnię
prawną, przepisy i kryteria, na które może
się powołać.
Piśmiennictwo
1. Audicana M. T., Kennedy M. W.: Anisakis simplex from
obscure infectious worm to inducer of immune hyper-
sensitivity. Clin. Microbiol. Rev. 2008, 21, 360-379.
2. Grabda J.: Zarys parazytologii ryb morskich. PWN War-
szawa 1981.
3. Grabda J.: Marine fish parasitology . PWN Warszawa 1991.
4. Guz L., Studzińska M. B., Sadzikowski A. B., Gundłach
J.L.: Anisakioza. Annales Universitatis Mariae Curie-Skło-
dowska Lublin ? Polonia 2005, 10, 10.
5. http://esciencenews.com
6. Van Thiel P. H.: Anisakis. Parasitology 1960, 53, 16.
7. Van Thiel P. H., Kuipers F. C., Roskam R. T.: A nematode
parasitic to herring causing acute abdominal syndromes
in man. Trop. Geogr. Med. 1962, 2, 97-113.
8. Danek K., Rogala B.: Anisakis simplex ? ukryty alergen
u ryb. Alerg. Astma Immun. 2005, 10, 1-5.
9. http://www.fda.gov
10. Armentia A., Martín-Gil F. J., Pascual C., Martín-Esteban
M., Callejo A.,Martínez C.: Anisakis simplex allergy after
eating chicken meat. J. Investig. Allergol. Clin. Immunol.
2006, 16, 258-263.
11. Rodríguez-Mahillo A. I., González-Mu?oz M., de las He-
ras C., Tejada M., Moneo I.: Quantification of Anisakis
simplex allergens in fresh, long-term frozen, and cooked
fish muscle. Foodborne Pathog. Dis. 2010, 7, 967-973.
12. Caballero M. L, Moneo I.: Several allergens from Anisa-
kis simplex are highly resistant to heat and pepsin treat-
ments. Parasitol. Resp. 2004, 93, 248-251.
13. Moneo I., Caballero M. L., Gonzaez-Mu?oz M., Rodrigu-
ez-Mahillo A. I., Rodriguez-Perez R., Silva A.: Isolation
of a heatresistant allergen from the fish parasite Anisa-
kis simplex. Parasitol. Resp. 2005, 96, 285-289.
14. Rodriguez-Mahilloa A. I., Gonzalez-Mu?oza M., Gomez-
-Aguadob F., Rodriguez-Perez R., Corcuerab M. T., Ca-
balleroa M. L., Moneoa I.: Cloning and characterisation
of the Anisakis simplex allergen Ani s 4 as a cysteine-pro-
tease inhibitor. Int. J. Parasitol. 2007, 8, 907-917.
15. Lorenzo S., Iglesias R., Leiro J., Ubiera F. M.: Usefulness
of currently available methods for the diagnosis of Ani-
sakis simplex allergy. Allergy 2000, 50, 627-633.
16. Gonzalez-Munoz M., Luque R., Nauwelaers F., Moneo I.:
Detection of Anisakis simplex-induced basophil activa-
tion by flow cytometry. Cytometry Part B: Clinical Cyto-
metry 2005, 1, 31-36.
17. http://bioweb.uwlax.edu
18. Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Euro-
pejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawia-
jące szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędo-
wych kontroli w odniesieniu do produktów pochodze-
nia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
19. Wasilewski J.: Kwalifikacja sanitarna mięsa ryb daleko -
morskich zakażonych pasożytami na podstawie rutyno-
wych badań. Wrocław 1986.
20. Dyrektywa Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r.
ustanawiająca warunki zdrowotne dotyczące produkcji
i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa.
21. Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Euro-
pejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiają-
ce szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu
do żywności pochodzenia zwierzęcego.
22. PN-93/A-86733 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mro-
żone Oznaczanie zapasożycenia i kryteria oceny.
23. http://www.efsa.europe.eu
Lekarz wet. Ewa Bilska-Zając, e-mail: ewa.bilska@pi-
wet.pulawy.pl
Stopień
zapasożycenia
Liczba
pasożytów
w 250 g próbki
Oznaczenie
stopnia
zapasożycenia
Zerowy stopień
zapasożycenia
do 1 0°z
Pierwszy stopień
zapasożycenia
1 ? 4 1°z
Drugi stopień
zapasożycenia
4 - 9 2°z
Trzeci stopień
zapasożycenia
powyżej 9 3°z
Tabela 1. Kryteria określania zapasożycenia ryb
wg PN ? 93/A-86733
Higiena żywności i pasz
140 Życie Weterynaryjne ? 2012 ? 87(2)"
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2015-09-10 12:04:29

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Sep 2015 11:46:05 +0200, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-09-10 o 11:32, bbjk pisze:
>>
>> Brzmi ciekawie, o ile nie jest to za słodkie.
>
> Jak dla mnie nie, bo ja lubię słodkie. A ono nie jest ciężkie jak wina
> deserowe.
>
>> U nas się kupuje (gdzie?), czy masz przywiezione z wuajaży?
>
> Normalnie się kupuje. Mają to w sklepach z winami.
> Pierwszy raz zaproponowali mi w jakimś sushibarze jako właśnie wino
> gruszkowe, stąd ta pomyłka. Albo jest też wersja gruszkowa może.
>
>>> PS: Z jabłkami wciąż eksperymentuję, a idzie mi to powoli, bo jeszcze
>>> malowanie w trakcie mam.

>>
>> Zdecydowałaś się na którąś z tych ścian, o jakie pytałaś na tzw. domu?
>
> Znalezienie sprawdzonego fachury do zwykłego malowania w przyzwoitej
> cenie nie jest rzeczą łatwą, więc wszelkie rzeźby odpuściłam. Myślałam
> jeszcze o tapecie, ale wybito mi ją skutecznie z głowy. Skończyło się na
> tym, że jedna ściana będzie w nieco innym kolorze, ciemniejsza.
>

Uważam, że to da świetny efekt - brak przesady przede wszystkim, a i
optycznie nada głębi/przestrzeni.


--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2015-09-10 12:06:09

Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 10 Sep 2015 11:49:15 +0200, FEniks napisał(a):

> Ja miałam kilka podejść, chyba jestem niewyuczalna.

Pisałaś kiedyś o swoich kłopotach po zjedzeniu owoców morza - właśnie pod
tym kątem polecam atykuł (hint: alergia na białko pasożytów nawet po
przetworzeniu zabijającym owe):
http://tiny.pl/gmxv9
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 12


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak upitrasić chleb żytni ?
Wszechobecne alu.
Cukinia na "bigos" - na zimę.
Kto tu śpiewa?
Wielkie Konfitowanie!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »