Data: 2012-10-15 12:37:28
Temat: Re: Szczi - eintopf ze wschodu
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Adam" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:507bc5c1$0$1318$65785112@news.neostrada.pl...
> Na początek zdecydowany wywar mięsny. O obieraniu i myciu nie piszę, to
> się
> wie ;-)
jeden z moich wujków nie mógł sie oprzeć zaproszeniu batiuszki Stalina i
zawsze mawiał: szczi i kasza strawa nasza. Dożył na tzw. chłopskim jedzeniu
98 lat, ale nie o tym miało być.
Szczi czyli ruski kapusniak wujenka robiła niejednokrotnie, ale w tym
widelec stał na baczność!
Jeśli do (jak piszesz) 5 litrów bulionu wrzucisz podane ilości ziemniaków,
watróbki (???) i garstkę kapusty, to będziesz miał chudziutka ziemniaczankę
o smaku kapusty.
pozdr
Stefan
|