Data: 2003-03-07 11:31:47
Temat: Re: Szpinak
Od: "Bask" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"walkie!" <w...@w...net.pl> wrote in message
news:3E67CA61.4020309@wroclaw.net.pl...
> Wiem juz ze ten temat sie przewijal jednak nie przekonuja mnie nalesniki
> ze szpinakiem. Nie chce tez robic duszonego z cebulka i czosnkiem i z
> jajem.
> Mam szpinak nie hortexu, grubo pokrojony - to znaczy nie mam kupy konia
> zamrozonej tylko takie 2-3 cm kawalki pocietych lisci. Jest bardzo
> smaczny i chce cos z Nim zrobic. Mysle moze o omlecie choc nie wiem czy
> to bedzie dobre, moze o makaronie z sosem szpinakowo-smietanowym albo
> sama nie wiem juz co. Ma ktos jakis ciekawy pomysl?
>
> --
> ------------------------------
> walkie! - GG: 411958
> w...@w...net.pl
> http://walkie.cegla.art.pl
> Nawet ząb bywa wstawiony
>
Proponuje przepis z grupy z roku 2000 podawany przez Zolze
1 opakowanie ciasta francuskiego mrozonego
1 paczka szpinaku mrozonego
1 jajko
5 dkg sera roquefort (ew. innego sera tego typu tzn. blue cheese -
ostatecznie rokpol lub lazur
40 dkg poltlustego bialego twarogu
3-4 zabki czosnku
1/4 lyzeczki ziol prowansalskich
Ciasto i szpinak nalezy wczesniej rozmrozic. Piekarnik nagrzac do 200 stopni
( moze byc Celsjusza )
Polowa ciasta wykladamy boki i dno formy do tarty lub plytkiej tortownicy.
Boki maja wystawac troche do gory. Szpinak odciskamy na sitku z gestymi
oczkami. W misce rozgniatamy widelcem sery, troche grudek moze zostac,
wkladamy w to szpinak, jajko, zmiazdzony czosnek, ziola. Ewentualnie po
sprobowaniu doprawiamy czyms jeszcze do smaku. Wykladamy mase na ciasto,
przykrywamy reszta ciasta, sklejamy boki - mozna posmarowac boki bialkiem
albo je zwilzyc zeby sie lepiej zlepily.
Pieczemy ok 30-40 minut az sie ladnie wierzch zrumieni.
To byl cytat z postu z dn. 24.07.2000
Robilem i bylo bardzo smaczne
Pozdrowienia
Bask
|