Data: 2003-03-07 10:17:49
Temat: Re: Szpinak
Od: "Morg'an" <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E67CA61.4020309@wroclaw.net.pl...
> Wiem juz ze ten temat sie przewijal jednak nie przekonuja mnie nalesniki
> ze szpinakiem. Nie chce tez robic duszonego z cebulka i czosnkiem i z
> jajem.
Witam,
Zrob z niego lasagne (przepis na sos ze szpinaku znajdziesz w poscie wyzej o
beszamelu).
Ja jednak polecilbym Ci nalesniki. Sa naprawde bardzo smaczne i mozna
wykazac sie wlasnymi warjacjami na ich temat.
Ciasto:
20 dkg maki, sol,
1/2 litra wody
4 jajka
oliwa do smazenia
nadzienie:
1 kg. szpinaku (ew zmniejsz proporcje)
1 duza cebula
1 lyzka masla
sol i pieprz, galka muszkatolowa
pol szkalnki mleka
1 jajko
10 dkg startego sera
Sos "tzatziki":
1 ogorek swiezy
3-4 zabki czosnku
opakowanie smietanki 12 - 18%
Z casta nalesnikowego powinnno Ci wyjsc okolo 12 plackow.
Szpinak grubo posiekac, cebule drobno pokroic, maslo rozgrzac w glbokim
rondlu.
Podsmazasz cebule na owym masle, dodajesz szpinak i mieszajac od czasu do
czasu tak dlugo duisz, asz szpinak zmieknie i zzielenieje jak sie nalezy.
Przyprawiasz do smaku (ja wole taki bardziej ostrzejszy). Teraz wywalasz
szpinak z garnka na sito i odsaczas sok do naczynia.
Placki nalesnikowe smarujesz szpinakiem, zawijasz je i ukladasz w naczyniu
zaroodpornym. Piekarnik rozgrzewasz do 220C.
Sok ze szpinaku mieszasz z jajkiem i mlekiem, przyprawiasz sola, pieprzem i
galka i polewasz nim nalesniki. Posypujesz wszystko serem. Pieczesz 20
minut.
Ogorka miksujesz ze smietana, czosnkiem i odrobina soli. Mozesz ewentualnie
dodac natke pietruszki. Nalesniki podajesz cieple, polane zimnym sosem.
Smacznego,
Morg'an
|