Data: 2006-07-09 07:37:36
Temat: Re: Szybkowar - help
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarek <n...@m...takowego> napisał(a):
>- u mnie w 6 litrowym garnku przy palniku na
> maksa para zaczela leciec po 20 minutach (ze stoperem mierzone)
> Ile powinno trwac rozgrzewanie tej maszyny - bo wydaje mi się ze 20 minut
> to bardzo dlugo?
Zależy, ile dałeś wody - wystarczy na wysokośc 8-10 cm /razem z włożonym do
niej kalafiorem/. Poza tym, nauczysz się gotować bez zegarka - po zapachu
pary poznasz, czy ugotowane. :-)
Poza tym - można spuścić parę, podziabać widelcem, a potem znów zamknąć
szybkowar i dogotować.
> Czy slusznie uwazam, że jak cisnienie się juz powiekszy i zaczyna para
> wylatywac przez zawor - to ogien mozna zmniejszyc do minimum?
Słusznie. Nawet należy. W przypadku produktów krótko gotowanych - można
nawet zdjąć z ognia.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|