Data: 2007-07-26 07:00:44
Temat: Re: Szynka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:f89ggd$998$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Teapot napisał(a):
> > Witam All,
> > Czy ktoś może udzielić wskazówek jak przygotować szynkę w stylu
> > serrano lub prosciutto,
>
> Ho ho!
> A masz odpowiednio głęboką i zimną piwnicę ze stałą temperaturą ok. 5
> st? I niech Ci nie przychodzi na myśl chłodziarka, bo sprawa się zasadza
> w temperaturze, wentylacji i czasie, jak również w przyrządzeniu. Kiedyś
> był w TV o tym program :-)
To się nazywa piwnica z mikroklimatem, a wiec i bakteriami, które tam od
pokoleń żyją.
Moja rodzina ma w Beskidzie Niskim piwnice wykopane w zboczach gór - tam ma
mleko, po za gospodynią nikt niw wchodzi, ale mleko, sery twarogowe - w
życiu nigdzie nie jadłem lepszych, choć moja teściowa robiła dobre. Ale
okolice Niska a górskie łąki - nie podsiewane, naturalny zestaw traw i
ziół - nawet tych chronionych - to powoduje, że niech kryją się alpejskie...
|