Data: 2007-07-26 07:13:51
Temat: Re: Szynka
Od: Teapot <m...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 26 Jul 2007 08:54:05 +0200, Ikselka <i...@w...pl> wrote:
>Teapot napisał(a):
>> Witam All,
>> Czy ktoś może udzielić wskazówek jak przygotować szynkę w stylu
>> serrano lub prosciutto,
>
>Ho ho!
>A masz odpowiednio głęboką i zimną piwnicę ze stałą temperaturą ok. 5
>st? I niech Ci nie przychodzi na myśl chłodziarka, bo sprawa się zasadza
>w temperaturze, wentylacji i czasie, jak również w przyrządzeniu. Kiedyś
>był w TV o tym program :-)
Piwniczka jest, taka wiejska. Temperatura może nie stała 5 stopni,
ale dość chłodna, pleśń się nie pojawia.
Jest też inne przewiewne miejsce do suszenia.
Właściwie chodzi mi o sam proces przygotowywania mięsa.
TIA,
Marek
|