Data: 2005-01-21 11:17:12
Temat: Re: Szynka wieprzowa
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga 'Słowotok' Macyszyn wrote:
> Surowa.
> Wiem, że nadaje się na gulasz. I na pieczeń.
> Ale co jeszcze można z niej zrobić?
> Mam w zamrażarce i obmyślam obiad na jutro. Jakieś 60 dkg tej szynki.
Jeżeli to jest tzw. sznyclówka, czyli można ją pociąć na plastry i
potraktować młotkiem kuchennym, to proponuję wszelakie zawijańce. Ja
często robię z pieczarkami i żółtym serem. Pieczarki po prostu podsmażam
z cebulką, mielę je (miksuję) i nadziewam roladki dodając po kawałku
żółtego sera, duszę około godziny. Możesz też zrobić na bardziej słodko
ze śliwkami suszonymi i do tego sos z suszonych śliwek. Przepis na taki
sos na pewno znajdziesz w archiwum.
Pozdrawiam, zachęcając równocześnie do nieopuszczania grupy ;-)
Ewa
|