Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!newsfeed.silweb.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TRUSKAWKI TUŻ TUŻ...
Date: Tue, 29 May 2001 19:21:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 43
Message-ID: <9f0ls3$lra$1@news.tpi.pl>
References: <9f03h7$a64$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: pc12.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 991156931 22378 213.76.98.12 (29 May 2001 17:22:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 May 2001 17:22:11 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: TRUSKAWKI TUŻ TUŻ...
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52920
Ukryj nagłówki
Delikatny mus z truskawkami i advocatem
Truskawki odszypułkowujemy, kroimy wzdłuż na połówki, zasypujemy cukrem
pudrem i odstawiamy by puściły soczek.
Mus
2 jajka, koniecznie sparzone
2 kubeczki jogurtu naturalnego, preferencje dla Bakomy
200ml śmietanki kremówki
2 kopiate łyżki cukru pudru
cukier waniliowy z prawdziwej wanilii
1 op. żelatyny na pół l wody
szczypta soli
advocat do polania gotowego deseru
Jajka rozdzielamy i białka wstawiamy na 10 min do zamrażarki. Żółtka ubijamy
mikserem razem z cukrem , zostawiając jedną łyżeczkę cukru do ubijania
śmietanki, i wanilią. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody w misce,
gdy napęcznieje rozpuszczamy ją (ja w tym celu używam mikrofalówki, bo miska
plastikowa, ale trzeba czujnie,żeby za bardzo nie podgrzać). Do
rozpuszczonej żelatyny wmiksowujemy jogurt. Powinien mieć pokojową
temperaturę, bo taki z lodówki porobi grudy w kontakcie z żelatyną. Jeżeli
już stanie się nieszczęście i zauważymy, że zamiast jednolitej masy mamy
jakieś kluchy, całość ostrożnie podgrzewamy miksując aż do wyrównania
konsystencji. Następnie dodajemy ubite żółtka. W osobnych miseczkach ubijamy
śmietankę z cukrem i białka. Do masy z żelatyną należy ostrożnie wmieszać
śmietankę i pianę z białek i odstawić do stężenia. Podajemy w pucharkach
porcję musu obłożoną truskawkami i polewamy advocatem. Do popicia oraz
ewentualnych toastów na cześc autora- półsłodki szampan. A'propos - czy ktoś
mógłby się autorytatywnie wypowiedzieć czy advocat na deserze nie wygryza
się wg obowiązującej etykiety z tym szampanem? W każdym razie smakowo mnie
to bardzo leży.
Druga wersja bez advocata
Mus wykonujemy wyłączając cukier waniliowy i używając zamiast jogurtu 200 ml
białego wina lub szampana, wytrawnego lub półwytrawnego. Wtedy szampan w
kieliszku na pewno będzie ok.
Agata Solon, naturalna
|