Data: 2001-05-29 17:21:06
Temat: Re: TRUSKAWKI TUŻ TUŻ...
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Delikatny mus z truskawkami i advocatem
Truskawki odszypułkowujemy, kroimy wzdłuż na połówki, zasypujemy cukrem
pudrem i odstawiamy by puściły soczek.
Mus
2 jajka, koniecznie sparzone
2 kubeczki jogurtu naturalnego, preferencje dla Bakomy
200ml śmietanki kremówki
2 kopiate łyżki cukru pudru
cukier waniliowy z prawdziwej wanilii
1 op. żelatyny na pół l wody
szczypta soli
advocat do polania gotowego deseru
Jajka rozdzielamy i białka wstawiamy na 10 min do zamrażarki. Żółtka ubijamy
mikserem razem z cukrem , zostawiając jedną łyżeczkę cukru do ubijania
śmietanki, i wanilią. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody w misce,
gdy napęcznieje rozpuszczamy ją (ja w tym celu używam mikrofalówki, bo miska
plastikowa, ale trzeba czujnie,żeby za bardzo nie podgrzać). Do
rozpuszczonej żelatyny wmiksowujemy jogurt. Powinien mieć pokojową
temperaturę, bo taki z lodówki porobi grudy w kontakcie z żelatyną. Jeżeli
już stanie się nieszczęście i zauważymy, że zamiast jednolitej masy mamy
jakieś kluchy, całość ostrożnie podgrzewamy miksując aż do wyrównania
konsystencji. Następnie dodajemy ubite żółtka. W osobnych miseczkach ubijamy
śmietankę z cukrem i białka. Do masy z żelatyną należy ostrożnie wmieszać
śmietankę i pianę z białek i odstawić do stężenia. Podajemy w pucharkach
porcję musu obłożoną truskawkami i polewamy advocatem. Do popicia oraz
ewentualnych toastów na cześc autora- półsłodki szampan. A'propos - czy ktoś
mógłby się autorytatywnie wypowiedzieć czy advocat na deserze nie wygryza
się wg obowiązującej etykiety z tym szampanem? W każdym razie smakowo mnie
to bardzo leży.
Druga wersja bez advocata
Mus wykonujemy wyłączając cukier waniliowy i używając zamiast jogurtu 200 ml
białego wina lub szampana, wytrawnego lub półwytrawnego. Wtedy szampan w
kieliszku na pewno będzie ok.
Agata Solon, naturalna
|