Data: 2003-07-04 06:56:46
Temat: Re: Tak się zastanawiam - może pomożecie?
Od: e...@o...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> A oto orginał (cytuję z książeczki):
> "Przygotowanie: 5 minut
> Smażenia: 5 minut
> Przepis na dwa Puchatki (co nie jest do końca prawdą, bo zawsze taka jedna
> porcja wystarczała na mnie jedną)
>
> CO CI JEST POTRZEBNE:
> 2 jajka
> 1/2 filiżanki mleka
> 4 kromki chleba do grzanek (chleba zazwyczaj zużywa się więcej)
> 50 g masła
> miód
>
> 1. Wbij jaja do miski. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj trzepaczką.
> 2. Zanurz w tym chleb. Każdą kromkę osobno. Powinny dobrze nasiąknąć jajkami
> roztrzepanymi z mlekiem.
> 3. Masło rozpuścić na patelni postawionej na gazie. Poruszaj patelnią tak,
> aby roztopione masło oblało całe dno. Ułóż nasączone kromki na patelni.
> 4. Smaż tak długo, aż chleb zrobi się brązowy od spodu. Ostrożnie przewróć
> go łopatką na drugą stronę i podsmaż tak samo jak pierwszą.
> 5. Ostrożnie zdejmij grzanki z patelni łopatką, ułóż je na talerzu i polej
> miodem. Jedz ciepłe."
>
>
> Jeśli chodzi o mnie, to nigdy nie jadłam tego z miodem z tego prostego
> powodu, że nie lubię miodu. Wolałabym, żeby to było tak bardziej na ostro.
> Dziś do jajek i mleka dosypałam po prostu soli, pieprzu i mielonej papryki.
> Smakowało, ale zastanawiam się, co jeszcze można by tam dodać.
>
> Pozdrawiam
> K.
>
>
Ja tez nigdy nie jem takich grzanek na słodko choć miód bardzo lubie.
Robie je zwykle w dwóch wersjach z róznymi kombinacjami przyprawowymi.
Wersja 1 (ekspresowa): podczas smazenia drugiej strony grzanki na juz obsmazoną
strone kłade plaster ostrego żóltego sera, jem zaraz po zdjęciu z patelni.
Wersja 2 (moja ulubiona): przed zrobieniem grzanek dusze warzywa pokrojone na
kawałki średniej wiejkości, zwykle jest to cebula, pomidor, cukinia, papryka,
pieczarki itd, na usmażone grzanki wykładam porcję warzyw, czasem na to daje
jeszcze żólty ser.
I oczywiście zawsze robie ze znacznie wiekszej ilości niż 4 kromki ;-) bo
wszyscy znajomi te grzanki bardzo lubia :-)
pozdrawiam
e
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|