Data: 2003-07-03 22:37:46
Temat: Tak się zastanawiam - może pomożecie?
Od: "Krecia" <k...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gdy dziś robiłam porządek na mojej półce z książkami, trafiłam na "Książkę
kucharską Kubusia Puchatka", którą kiedyś dostałam od mamusi, żebym mogłą
uczyć się samodzielnego gotowania. Przepisy są bardzo łatwe do przyrządzenia
i zazwyczaj składają się z małej ilości składników (żeby nie utrudniać
początkującym kuchareczkom).
Jeden z nich zawsze chętnie sobie robiłam, bo robi się szybko, więc dziś (a
właściwie to już wczoraj ;) pomyślałam sobie, że sobie przypomnę jak to
smakuje.
No a teraz moje pytanie: co jeszcze można by do tego dodać, lub z czym to
podawać (oryginalny przepis poniżej). Trochę już się bardziej wybredna
zrobiłam ;)))
A oto orginał (cytuję z książeczki):
"Przygotowanie: 5 minut
Smażenia: 5 minut
Przepis na dwa Puchatki (co nie jest do końca prawdą, bo zawsze taka jedna
porcja wystarczała na mnie jedną)
CO CI JEST POTRZEBNE:
2 jajka
1/2 filiżanki mleka
4 kromki chleba do grzanek (chleba zazwyczaj zużywa się więcej)
50 g masła
miód
1. Wbij jaja do miski. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj trzepaczką.
2. Zanurz w tym chleb. Każdą kromkę osobno. Powinny dobrze nasiąknąć jajkami
roztrzepanymi z mlekiem.
3. Masło rozpuścić na patelni postawionej na gazie. Poruszaj patelnią tak,
aby roztopione masło oblało całe dno. Ułóż nasączone kromki na patelni.
4. Smaż tak długo, aż chleb zrobi się brązowy od spodu. Ostrożnie przewróć
go łopatką na drugą stronę i podsmaż tak samo jak pierwszą.
5. Ostrożnie zdejmij grzanki z patelni łopatką, ułóż je na talerzu i polej
miodem. Jedz ciepłe."
Jeśli chodzi o mnie, to nigdy nie jadłam tego z miodem z tego prostego
powodu, że nie lubię miodu. Wolałabym, żeby to było tak bardziej na ostro.
Dziś do jajek i mleka dosypałam po prostu soli, pieprzu i mielonej papryki.
Smakowało, ale zastanawiam się, co jeszcze można by tam dodać.
Pozdrawiam
K.
|