Data: 2005-01-27 11:51:43
Temat: Re: Tanie danie
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ctagdk$9sf$1@news.onet.pl...
> Bardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare szybkie.
> Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem, frytki z sałatką,
> zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
Zajrzyj do http://puszkkka.spinacz.pl/
A tak poza tym, to w przypadku wegetariańskiej kuchni, trzeba się troszeczkę
zastanowić, co się je - na sałacie , frytkach i smażonych ziemniakach daleko
nikt nie ujedzie, co najwyżej utyje i dostanie anemii.
Ważne jest, żeby jeść strączkowe. Do zup dodawać np. czerwoną, lub zieloną
soczewicę, fasolkę mung, lub strączkowe wymagające dłuższego gotowania -
grubsze fasole, groch , ciecierzycę, ugotowane samodzielnie -(wariant
tańszy) lub z puszki - drogo.
Prosty i w miarę tani i szybki obiad, to np.
- ryż z soczewicą (zapewnia pełnowartościowe, doskonale przyswajalne białko)
+ jakaś sezonowa surówka, np. z kapusty, marchwi i cebuli + oliwa
- ziemniaki z kaszą perłową w sosie chrzanowym + kwaszone ogórki
- kasza gryczana okraszona podsmażoną cebulą z orzechami włoskimi + surówka
z kwaszonej kapusty ew jajo sadzone.
Spaghetti z sosem pomidorowym na czerwonej soczewicy + sałata pekińska
- fasolka po bretońsku
- pierogi z kapusta i grzybami
- ziemniaki w mundurkach z sosem tzatzyki lub curry robionym na jogurcie +
marchewka z groszkiem, ew sałatka z red kidneja z kukurydzą, czosnkiem i
oliwą
- ryż + warzywa po chińsku (mogą być z mrożonki), obsmażone na patelni, z
dodatkiem czosnku i przypraw (np. sosu seczuańskiego) albo sojowego na
koniec zalane szklanką wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną (ok - 1 czubata
łyżeczka) lub wbić do nich jajo i wymieszać. + sałatka z białej rzodkwi i
śmietany., albo kapusty pekińskiej zasypanej prażonym słonecznikiem
- omlet z zielonym groszkiem
- ziemniaki z białym sosem. (sos: starte na grubej tarce warzywa+ drobno
zsiekana cebula (ok 2/3 szklanki wszystkiego razem) + ciecierzyca z puszki
wraz z zalewą, podsmażamy, zalewamy rosołem warzywnym, zaprawiamy śmietaną,
przyprawiamy pieprzem, solą, koprem świeżym lub suszonym/mrożonym,
zagęszczamy lekko mąką) Polewamy tym ziemniaki, do tego surówka np. z
marchwi i jabłka
Sowa
|