Data: 2007-11-17 08:28:51
Temat: Re: Tatarská omáčka
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sylwia i Jacek wrote:
> Tatarská omáčka
> Czy ktoś by mnie mógł poratować tłumaczeniem?
Sos tatarski
100 g majonezu (majolka to tradycjna marka handlowa z czasow komuny), 4
lyzki jogurtu naturalnego, 2 lyzki bialego wina, kawalek ogorka
(korniszon), cebula, cukier, sol, 1 lyzka grzybow ze sloika, 1 lyzka
pasty sardelowej.
Pasty sardelowej w Polsce nigdy nie widzialem, nawet na ten temat tutaj
troche pisano bodajze dwa lata temu w jakims watku z cyklu "co przywiezc
z Czech".
W kazdym razie sos tatarski to majonez przyprawiony roznymi smakolykami.
Wiec mozesz bez pasty sardelowej, ale np. dodac troche musztardy itp.
Tez po raz pierwszy widze w sosie tatarskim grzyby.
Ludek
|