Data: 2007-11-17 08:36:06
Temat: Re: Tatarská omáčka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:fhm8ma$tai$1@news.onet.pl...
> Sylwia i Jacek wrote:
> > Tatarská omáčka
> > Czy ktoś by mnie mógł poratować tłumaczeniem?
>
> Sos tatarski
>
> 100 g majonezu (majolka to tradycjna marka handlowa z czasow komuny), 4
> lyzki jogurtu naturalnego, 2 lyzki bialego wina, kawalek ogorka
> (korniszon), cebula, cukier, sol, 1 lyzka grzybow ze sloika, 1 lyzka
> pasty sardelowej.
>
> Pasty sardelowej w Polsce nigdy nie widzialem, nawet na ten temat tutaj
> troche pisano bodajze dwa lata temu w jakims watku z cyklu "co przywiezc
> z Czech".
>
> W kazdym razie sos tatarski to majonez przyprawiony roznymi smakolykami.
> Wiec mozesz bez pasty sardelowej, ale np. dodac troche musztardy itp.
> Tez po raz pierwszy widze w sosie tatarskim grzyby.
>
> Ludek
Albo kupić sardele lub sardynki, a nawet śledzia w oleju i rozetrzeć lub
zmiksować.
|