Data: 2007-11-17 12:02:37
Temat: Re: Tatarská omáčka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:fhmklr$s32$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
> > Od dziecka znam dwa terminy - zasmażka i zaprażka... A nawet groch
> > "prużony"...
>
> Po czesku "smažený" oznacza przetwarzanie jedzenia na tluszczu,
> natomiast "pražený" oznacza ten sam proces na patelni, tylko na sucho,
> bez tluszczu.
Dokładnie - zasmażka to mąka smażona na maśle, oleju, smalcu bądź innym
tłuszczu, zaś zaprażka mąka na suchej patelni do skarmelizowania - lubiłem
kluseczki takiej zaprażki w zupie ziemniaczanej... Mieszkałem w Gorlicach,
blisko słowacki Bardejov i Preszow.
|