Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsga
te.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <n...@m...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Thanksgiving z polskimi potrawami
Date: 1 Nov 2001 19:48:25 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 55
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <9rpuvf$q7h$1@neon.noos.net>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1004640505 6918 192.168.240.245 (1 Nov 2001 18:48:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Nov 2001 18:48:25 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.35.34.200, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78048
Ukryj nagłówki
> Jestem, of course, niekompetentna... ale mysma tu kiedys indyka na Boze
> Narodzenie zastapili kaplonem... Bylo niebo w gebie, o indyku goscie po
> prostu zamopmnieli !
Ach, ja tez jadlam kaplona na Bozenarodzenie, podlewanego zoltym winem z Jury.
Bylo przepyszne!!! Mieso miekkie, soczyste. Osoby, ktore rozczarowane byly
indykiem (co to sie go podlewa przez pare godzin w piekarniku a i tak wychodzi
suchy) byly zachwycone kaplonem:)))))
Bo jak nalezy zrobic indyka, zeby nie byl suchy?...
Kalina
>
> (z gory przepraszam... Ewcia, St. Kr.)
>
> --
> Niesz !
> Magdalena Bassett <m...@w...net> a écrit dans le message :
> 3...@w...net...
> >
> >
> > Ewa Anna Pawlik-Bowman wrote:
> > >
> > > Kochani,
> > > Prosba do Polonii amerykanskiej. Chce zrobic obiad dla mieszanego
> > > towarzystwa polsko
> > > amerykanskiego. Co oprocz indyka i innych drobiowych stworzen mozna
> > > podac: z mies ?
> > > Jesli pieczona szynke to jaka ? Jak to sie tu w USA nazywa ? Za duzo
> > > roznych odmian miesa jak dla mnie. Mam pomysl na zrazy wolowe zawijane
> > > ale ten sam problem: z jakiego miesa ?
> > > Czy w sosie grzybowym zjedza czy tez moze inaczej ?
> > > Czy barszcz czerwony z fasolka jas mozna podac ?
> > > Nie jestem dobra kucharka. Moj maz lubi moje polskie zupy, sznycle,
> > > shabowe i bigos. Wiecej sie nie wysilam.
> > > Prosze o pomoc.
> > > Pozdrawiam
> > > Ewa Bowman
> >
> >
> > Ja na mieszany polsko-amerykanski thanksgiving robie indyka z
> > nadzieniem, sos, zurawiny, yamy, ziemniaki puree, pierogi pieczone z
> > grzybami, bigos i 3 paje.
> > Jesli chodzi o szynke, to zalezy gdzie kupujesz. W USA kup Farmer John
> > albo inna tania szynke z koscia. Nie powinna wiecej kosztowac niz $2 za
> > funt. Namocz przez noc w wodzie, zeby nie byla sakramencko slona, a
> > potem upiecz wedle przepisu.
> >
> > Magdalena Bassett
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|