Data: 2001-11-01 18:48:25
Temat: Re: Thanksgiving z polskimi potrawami
Od: <n...@m...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jestem, of course, niekompetentna... ale mysma tu kiedys indyka na Boze
> Narodzenie zastapili kaplonem... Bylo niebo w gebie, o indyku goscie po
> prostu zamopmnieli !
Ach, ja tez jadlam kaplona na Bozenarodzenie, podlewanego zoltym winem z Jury.
Bylo przepyszne!!! Mieso miekkie, soczyste. Osoby, ktore rozczarowane byly
indykiem (co to sie go podlewa przez pare godzin w piekarniku a i tak wychodzi
suchy) byly zachwycone kaplonem:)))))
Bo jak nalezy zrobic indyka, zeby nie byl suchy?...
Kalina
>
> (z gory przepraszam... Ewcia, St. Kr.)
>
> --
> Niesz !
> Magdalena Bassett <m...@w...net> a écrit dans le message :
> 3...@w...net...
> >
> >
> > Ewa Anna Pawlik-Bowman wrote:
> > >
> > > Kochani,
> > > Prosba do Polonii amerykanskiej. Chce zrobic obiad dla mieszanego
> > > towarzystwa polsko
> > > amerykanskiego. Co oprocz indyka i innych drobiowych stworzen mozna
> > > podac: z mies ?
> > > Jesli pieczona szynke to jaka ? Jak to sie tu w USA nazywa ? Za duzo
> > > roznych odmian miesa jak dla mnie. Mam pomysl na zrazy wolowe zawijane
> > > ale ten sam problem: z jakiego miesa ?
> > > Czy w sosie grzybowym zjedza czy tez moze inaczej ?
> > > Czy barszcz czerwony z fasolka jas mozna podac ?
> > > Nie jestem dobra kucharka. Moj maz lubi moje polskie zupy, sznycle,
> > > shabowe i bigos. Wiecej sie nie wysilam.
> > > Prosze o pomoc.
> > > Pozdrawiam
> > > Ewa Bowman
> >
> >
> > Ja na mieszany polsko-amerykanski thanksgiving robie indyka z
> > nadzieniem, sos, zurawiny, yamy, ziemniaki puree, pierogi pieczone z
> > grzybami, bigos i 3 paje.
> > Jesli chodzi o szynke, to zalezy gdzie kupujesz. W USA kup Farmer John
> > albo inna tania szynke z koscia. Nie powinna wiecej kosztowac niz $2 za
> > funt. Namocz przez noc w wodzie, zeby nie byla sakramencko slona, a
> > potem upiecz wedle przepisu.
> >
> > Magdalena Bassett
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|