Data: 2011-11-17 22:59:41
Temat: Re: Tipy kuchenne.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 17 Nov 2011 18:25:06 +0100, lamia napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
>> Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
>> =====================================
>> ...błyskawicznie robi się w słoiku twist: wlać odp. ilość wody i wsypać
>
> gorąca może być?
Nienie, tylko zimna lub letnia.
>
>
>> Identycznie robię winegret - szejkując wszystkoie składniki w słoiku aż
>> się
>> połączą i sos zgęstnieje.
>
> podaj jakie składniki składasz
Oliwa i ocet winny jak 5:2, sól, szczypta cukru, przeważnie też czosnek
granulowany lub świeży rozdrobniony, pieprz zielony zmielony, inne
przyprawy zależnie od przepisu i smaku (bazylia itp zioła). Wszystko daję
do słoika, zakręcam mocno i wstrząsam lekko, po czym zostawiam na pół
godziny aby przyprawy namokły i puściły smaki.
No i potem szejkuję trzymając słoik obiema rękami dla bezpieczeństwa, ale
tak mocno, żeby wszystko się dobrze obijało wewnątrz słoika.
Wypraktykowałam, że najlepiej wstrząsać w linii przebiegającej przez "oś"
słoika, słoik trzymając przed sobą m.w. pod kątem 45 stopni w stosunku do
poziomu, z zakrętką skierowaną w dół. No ale jak komu wygodnie, byleby
mocno.
|