Data: 2001-11-01 12:04:33
Temat: Re: Tiramisu 2
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bartek Krauze" <b...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:9rk4v2$sll$1@news.tpi.pl...
> z przyjemnoscia podam przepis na prawdziwe wloskie tiramisu.
> pracowalem ponad pol roku w Anglii w prawdziwej wloskiej restauracji.
> jest to przepis sprawdzony, od Wlochow i tiramisu zawsze wychodzi.
> a wiec do rzecy:
> 2 opakowania podluznych biszkoptow
> serek mascarpone (oryginalny wloski, dostepny w hipermarketch)
> okolo pol litra smietany kremowki
> troche cukru, 50 ml alkoholu (najlepiej wloski Likier Amaretto, moze byc
tez
> np.rum), kawa, czekolada mleczna
(ciach)
A gdzie jajka? Tiramisu jest to mój ulubiony deser , poświęciłam mu sporo
uwagi- widziałam różne przepisy ale wszystkie miały jajka, poza tym jak to-
najpierw serek z cukrem potem śmietanę i dopiero ubijać?
Na temat tego deseru mam swoje ugruntowane zdanie- klasyczne tiramisu to
tylko jajka, mascarpone, cukier, kawa, biszkopty, kakao i marsala. Basta!
Reszta to fantazje na temat.
Kasia L.
|