Data: 2004-05-30 12:43:50
Temat: Re: Torcik Malakoff
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> W programie kulinarnym robiono torcik Malakow. Google go nie znalazły
>
ponieważ należało wpisać: Tort Malakoff
> Może ktoś zapamiętał?
>
> Torcik Malakow.
> 30 dkg biszkoptów
> 3 kieliszki likieru pomarańczowego
> 75 dkg truskawek
> 25 dkg masła
> ? śmietany
> ? migdałów
> ????
> Masło zmiksować z cukrem, nadać aromat poprzez wlanie 1/2 kieliszka likieru
> pomarańczowego oraz paru kropel zapachu migdałowego. Ubić śmietanę - ubitą -
> łyżką wprowadzić do kremu. Dodać migdały (chyba zmielone). Nasmarować
> tortownicę. Moczyć krótko biszkopty w likierze i wyłożyć dno. Wyłożyć
> warstwę kremu. Następnie obłożyć dookoła brzegi tortownicy namoczonymi
> biszkoptami. Przykryć krem grubymi plasterkami truskawek. Na to krem +
> biszkopty + krem + biszkopty + truskawki + krem + biszkopty na wierzch.
> Schłodzić przez noc w lodówce.
>
> Sezon truskawkowy się zaczyna a ten torcik wygląda obiecująco.
>
> Zapamiętałam, że powinien być użyty cukier puder. Migdałów zmielonych co
najmniej 100g. To jest torcik dla dorosłych. Ale jak zmienimy likier
pomarańczowy na kompot truskawkowy "skorzystają" też z niego dzieci.
Pozdrawiam. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|