« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-04-25 23:36:02
Temat: Tort bezowy.Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-04-26 09:59:19
Temat: Re: Tort bezowy.W dniu 2013-04-25 23:36, Ikselka pisze:
> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
> przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?
>
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/12/tort-h
iszpanski.html
Pierwszy akapit.
Chciałem napisać, ze marne szanse ale teraz nie wiem. Moja matka robi
czasami tort bezowy, ale z masą na bazie masła a nie bitej śmietany i
przechowuje się bez problemów kilka dni.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-04-26 10:14:41
Temat: Re: Tort bezowy.Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
> przechować do następnego dnia?
Tak.
Q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-04-26 11:48:04
Temat: Re: Tort bezowy.Dnia Fri, 26 Apr 2013 09:59:19 +0200, Radek K. napisał(a):
> W dniu 2013-04-25 23:36, Ikselka pisze:
>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>> przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?
>>
>
> http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/12/tort-h
iszpanski.html
>
> Pierwszy akapit.
>
> Chciałem napisać, ze marne szanse ale teraz nie wiem. Moja matka robi
> czasami tort bezowy, ale z masą na bazie masła a nie bitej śmietany i
> przechowuje się bez problemów kilka dni.
>
> Pozdrawiam.
Dzięki. Wyczytałam też, że jeśli się bezę cieniutko "pomaluje" roztopioną
czekoladą (ja tu widzę raczej białą), to taka warstwa zabezpiecza ją przed
nawilgnięciem od nadzienia.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-04-26 11:48:48
Temat: Re: Tort bezowy.Dnia Fri, 26 Apr 2013 10:14:41 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>> przechować do następnego dnia?
>
> Tak.
>
Tzn wiem, że tak, ale czy w stanie niezmienionym?
3-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-04-26 11:56:53
Temat: Re: Tort bezowy.W dniu 25.04.2013 23:36, Ikselka pisze:
> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
> przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?
>
Robiłam jakiś czas temu coś na kształt Pavlowej - po nocy w lodówce był
całkiem rześki
http://kuchniaanai.blogspot.com/2013/02/improwizowan
a-zimowa-pavlova.html
--
Pozdrówki
Anai
***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
http://kuchniaanai.blogspot.com/
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-04-26 13:29:40
Temat: Re: Tort bezowy.Dnia 2013-04-26 11:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 26 Apr 2013 10:14:41 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>>> przechować do następnego dnia?
>>
>> Tak.
>>
>
> Tzn wiem, że tak, ale czy w stanie niezmienionym?
> 3-)
Jeśli czegoś w mojej wcześniejszej wypowiedzi nie zrozumiałaś, to dodam
jeszcze: tak.
Q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-04-26 14:18:20
Temat: Re: Tort bezowy.Dnia Fri, 26 Apr 2013 13:29:40 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2013-04-26 11:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 26 Apr 2013 10:14:41 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>>>> przechować do następnego dnia?
>>>
>>> Tak.
>>>
>>
>> Tzn wiem, że tak, ale czy w stanie niezmienionym?
>> 3-)
>
> Jeśli czegoś w mojej wcześniejszej wypowiedzi nie zrozumiałaś, to dodam
> jeszcze: tak.
>
> Q
Odpowiedziałaś "tak" na moje ŹLE postawione pytanie.
Zrozumiałam to co należy, czyli ani mniej, ani więcej, niż tylko to, że
potwierdzasz, iż MOŻNA przechować ten tort do następnego dnia, a przecież
równie dobrze można potwierdzić, że da się przechować surowe jajka przez
rok i to bez lodówki...
W jakim stanie - to już inna sprawa, dlatego uściśliłam pytanie.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-04-26 14:19:31
Temat: Re: Tort bezowy.Dnia Fri, 26 Apr 2013 11:56:53 +0200, Anai napisał(a):
> W dniu 25.04.2013 23:36, Ikselka pisze:
>> Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>> przechować do następnego dnia? Czy beza nie zmięknie?
>>
> Robiłam jakiś czas temu coś na kształt Pavlowej - po nocy w lodówce był
> całkiem rześki
> http://kuchniaanai.blogspot.com/2013/02/improwizowan
a-zimowa-pavlova.html
Bardzo dziękuję za rozwianie moich obaw, wykorzystam też Twój przepis,
nieco tylko modyfikując dodatki do nadzienia :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-04-26 22:36:42
Temat: Re: Tort bezowy.W dniu piątek, 26 kwietnia 2013 10:14:41 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
> Dnia 2013-04-25 23:36, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>
> > Tort bezowy, tort Dacquoise - jak zwał tak zwał, ale czy można go
>
> > przechować do następnego dnia?
>
>
>
> Tak.
>
>
>
> Q
przygotowana do uroczystości?
chyba dobrze pamiętam?
kiwiko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |