Data: 2001-11-07 07:03:36
Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: Idzia <i...@w...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
czyzby orzechy eliminowaly potrzebe uzycia maki do tego "biszkoptu"??
nie bedzie problemow z przekrojeniem tegoz cuda(bo brzmi smakowicie)
Idzia
Aneta Baran wrote:
> Idzia <i...@w...com.pl> wrote:
> > A czy moglby ktos z Was podac sprawdzony przepis na tort czekoladowy,gdyz moj
> > maz wymyslil wlasnie na swoje 30 - te urodzinki taki tort .Jednak zaden z
> > przepisow jaki wpadl w moje rece nie wydal mi sie godzien zaufania . Zalezy mi
> > na torcie, ktory bedzie mozna przektoic i przelozyc masa , najlepiej
> > orzechowa:)))
> A może być tort orzechowy z masą czekoladową? :-))
>
> Tort z Grenoble:
>
> Potrzeba: 4 jajka, 280g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 280g
> mielonych orzechów, najlepiej włoskich, torebkę cukru waniliowego.
>
> Żółtka się uciera z cukrem, białka ubija na pianę ze szczyptą soli. Pod
> koniec ubijania dodaj ze dwie łyżki cukru, piana będzie sztywniejsza.
> Wrzuca się ubitą pianę do żółtek, miesza, potem wsypuje orzechy i proszek,
> miesza delikatnie, wyrzuca na tortownicę i piecze przez 45 minut w temp.
> 180 st.C.
>
> Krem: 200g czekolady, 2.5dl śmietanki słodkiej kremówki, 4 łyżeczki kawy
> rozpuszczalnej. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając,
> ostudzić.
>
> Oryginalny przepis: Przeciąć biszkopt wzdłuż na pół, przełożyć kremem,
> posmarować też wierzch i boki. Posypać kakao lub tartą czekoladą i
> udekorować połówkami orzechów włoskich.
>
> Moja modyfikacja: przeciąć na 3 części, nakropić rumem, ubić 2.5dl
> śmietany kwaśnej ze 1 dl śmietanki kremówki i paczką cukru waniliowego.
> Jako pierwszą warstwę dać krem czekoladowy, przykryć kawałkiem biszkopta,
> nałożyć bitą śmietanę, przykryć, posmarować wierzch resztą kremu
> czekoladowego, udekorować połówkami orzechów włoskich i płatkami migdałów.
> Śmietana dodaje nieco lekkości, a rum aromatu, a tort dużo ładniej wygląda
> z płatkami migdałów niż z kakao.
>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
> :`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
> `....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
--
Z powazaniem
Inga Roszkowska
I...@L...pl
tel (0-22)723-07-35;-36 wewn.125
|