Data: 2005-02-06 20:22:15
Temat: Re: Tort inny niż zawsze :) (jaki?)
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> przepisu na sałatkę z ryżem nikt nie znał więc może ktoś z Was tym razem
> poratuje przepisem :)
> ...
Może tort winogronowy:
Ciasto:
6-7 dużych jaj
1 szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki mąki kartoflanej
1/2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem:
2 kubeczki kremówki
2 czubate łyżki żelatyny
1/2-3/4 szklanki mleka
1 szklanka ajerkoniaku
1/2 kg winogron
Żelatynę rozpuścić w mleku, chwilę pogotować. Odstawić do ochłodzenia.
Jajka ubić na parze, potem włożyć do zimnej wody. Wszystkie składniki
wymieszać.
Tortownicę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do
tortownicy. Upiec.
Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na pół w poziomie i górną część pokruszyć,
a dolną zostawić w tortownicy i pokropić ją wodą z cytryną.
Ubić kremówki (lekko zamrożone), wymieszać je z żelatyną z mlekiem,
ajerkoniakiem oraz pokruszonym ciastem.
Dodać do kremu winogrona lub inne owoce. Przekładać ciasto masą.
Pozdrawiam.
Barbara.
|