Data: 2005-02-06 20:38:47
Temat: Re: Tort inny niż zawsze :) (jaki?)
Od: Sławek SWP <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W: news:cu5ots$dqo$1@atlantis.news.tpi.pl
Od: Ania <a...@b...wroc.pl>
Było:
...
> Chciałabym zrobić tort urodzinowy ale nie ze zwykłą bitą śmietana
> tylko jakiś ciut bardziej wymyślny np. z masą/kremem serowym,
...
Ciasto:
- 25d cukru
- 4-5 jajek
- skórka z 2-3 cytryn
- 25d margaryny
- 18d mąki pszennej (przesiać)
- 18d mąki ziemniaczanej (nie wiem czy trzeba ale też przesiewam)
- sok z 1 dużej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 małe budynie śmietankowe (normalne, nie duże)
- 1 kostka masła (25d)
- 1 żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szkl. cukru pudru (to zależy jak ma być słodko)
Masa - Budynie ugotować w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu,
przesudzić.
Resztę składników utrzeć na gładką masę ! Dodać na końcu przestudzony budyń
i utrzeć ponownie na gładką masę.
Ciasto - Utrzeć cukier z żółtkami - do białości - dodać skórkę cytryny,
margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny.
Po każdym dołożeniu składnika ucierać na jednolitą masę czyli co przecinek
;-) Bez tego ucierania pomiędzy to podobno z ciasta się robi błeee, ale
nigdy nie sprawdziłem.
Piec około 40 minut 180-200c
Przy okazji dlaczego w tym przepisie jest po 18dkg mąki ?
Babcia nie żyje a ja ten przepis pierwszy raz zobaczyłem całkiem niedawno
... Może wiecie co to za miara ?
Masę ułożyć pomiędzy warstwami ciasta oraz na wierzchu, tego nie ma w
przepisie ale u nas dokłada się jeszcze na wierzch - zamiast masy
budyniowej - bitą śmietanę z sokiem z drugiej połówki cytryny i kandyzowaną
skórkę cytryny.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|