Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: a...@o...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tortilla - jak to w końcu jest
Date: 11 May 2003 17:26:01 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 27
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1052666761 6923 192.168.240.245 (11 May 2003 15:26:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 May 2003 15:26:01 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.69.5.164, 213.180.130.16
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155801
Ukryj nagłówki
>
> Tortilla w Hiszpani to potrawa z ziemniakow.
>
> W Meksyku sa dwa rodzaje tortillas - z maki kukurydzianej (tortilla de
> maiz) i z maki pszennej (tortilla de farina). Sa to plaskie placki, w
> ktore zawija sie rozne skladniki. Burritos to pszenne tortillas w ktore
> sa zawiniete zwykle: fasola, ryz, mieso, salata, avocado, salsa.
> Tortillas mozna warstwowac na plasko z roznymi skladnikami, wtedy
> powstaje torta. Mozna smazyc te placki w glebokim tluszczu i na nie
> ukladac skladniki, nazywa sie to tostada. Kukurydziane tortillas zlozone
> na pol i nadziane nazywaja sie tacos. Itd...
>
> Generalnie biorac, jedzenie meksykanskie niewiele ma wspolnego z
> jedzeniem hiszpanskim.
>
> Magdalena Bassett
A moglabym prosic o przepis na te hiszpanska, czyli z ziemniakow?
Kiedys mnie nia poczestowano i bylo to pyszne. W dodatku chyba stosunkowo
szybko sie ja robilo. Niestety, odtworzyc tak z wyobrazni nie potrafie.
Z gory dziekuje :)
Alina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|