Data: 2003-05-11 15:26:01
Temat: Re: Tortilla - jak to w końcu jest
Od: a...@o...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Tortilla w Hiszpani to potrawa z ziemniakow.
>
> W Meksyku sa dwa rodzaje tortillas - z maki kukurydzianej (tortilla de
> maiz) i z maki pszennej (tortilla de farina). Sa to plaskie placki, w
> ktore zawija sie rozne skladniki. Burritos to pszenne tortillas w ktore
> sa zawiniete zwykle: fasola, ryz, mieso, salata, avocado, salsa.
> Tortillas mozna warstwowac na plasko z roznymi skladnikami, wtedy
> powstaje torta. Mozna smazyc te placki w glebokim tluszczu i na nie
> ukladac skladniki, nazywa sie to tostada. Kukurydziane tortillas zlozone
> na pol i nadziane nazywaja sie tacos. Itd...
>
> Generalnie biorac, jedzenie meksykanskie niewiele ma wspolnego z
> jedzeniem hiszpanskim.
>
> Magdalena Bassett
A moglabym prosic o przepis na te hiszpanska, czyli z ziemniakow?
Kiedys mnie nia poczestowano i bylo to pyszne. W dodatku chyba stosunkowo
szybko sie ja robilo. Niestety, odtworzyc tak z wyobrazni nie potrafie.
Z gory dziekuje :)
Alina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|