Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Trufle
Date: 30 Dec 2001 17:50:39 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 54
Message-ID: <000a01c19151$a5601300$0200a8c0@tea>
References: <a0nb2c$q0b$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1009731039 19210 192.168.240.245 (30 Dec 2001 16:50:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Dec 2001 16:50:39 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id RAA21515
for <p...@n...pl>; Sun, 30 Dec 2001 17:44:30 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id RAA21515
for <p...@n...pl>; Sun, 30 Dec 2001 17:44:30 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id RAA21515
for <p...@n...pl>; Sun, 30 Dec 2001 17:44:30 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89526
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, December 30, 2001 4:25 PM
Subject: Trufle
> Kochani !
> Kupilam dzis na rynku pierwsza w zyciu trufle, to znaczy pol trufli, bo
> drogie toto strasznie...
> Chcialabym przyrzadzic jajecznice z trufla, al nie wiem jak... w "Larousse
> gastronomique" sa tylko przepisy na trufle z foie gras -))). W kazdym
razie
> te pol trufli odpowiada opisowi trufli "de Périgord" wg Larousse'a.
> Kalina, Paul, Magdalena, ludzie ! Pomozcie !
>
> ps. na chwilke znikam, bo Ania (moja siostra) pojechala na narty i musze
do
> niej podskoczyc dotrzymac towarzystwa Niutonowi (jej kotu)
>
> Ewcia
>
> --
> Niesz !
Tutaj "ludzie" ;-)- w prawdzie przepisu na jajecznice nie mam, ale mam
"omelette aux truffes" - moze sie nada ;-)
1 trufla
2 jajka
sol
czarny pieprz
Trufle pokroic w cienkie plastry, dwa najokazalsze odlozyc, pozostale
pokroic w drobna kostke. Jajka ubic, przyprawic sola i pieprzem, wymieszac z
pokrojonymi truflami.
Na patelni roztopic troche masla i wlac mase jajeczna. Gdy zacznie sie
scinac, oddzielic widelcem od brzegow i dna patelni. Lekko zrumienic,
nastepnie zwinac omlet i zsunac na podgrzany talerz. Udekorowac plastrami
trufli i natychmiast podawac. Metoda oszczedna: wlozyc do zakrecanego sloika
trufle razem ze swiezymi jajkami w skorupkach. Ustawic w ciemnym i chlodnym
miejscu. Po trzech dniach zapach trufli przeniknie przez skorupki do wnetrza
jaj. Dzieki temu mozna usmazyc omlet o zapachu trufli, bez uzycia samych
grzybow, ktore mozna wtedy wykorzystac do innej potrawy. Czy to dziala, nie
wiem - tak twierdza autorzy publikacji "Culinaria"
hedonistycznej uczty jajeczno-truflowej zyczy
Herbatka
PS: Kizialki dla Niutona od mojej czeredki - Mantry zwanej ostatnio Kocilla
i Stanislawa :-)
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|