Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Typy mąki Re: Typy mąki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Typy mąki

« poprzedni post
Message-ID: <3...@m...pw.edu.pl>
Date: Wed, 31 Jan 2001 12:22:15 +0100
From: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Typy mąki
References: <958en6$nnk$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: 31 Jan 2001 12:17:12 +0100, inferno.mikrus.pw.edu.pl
Lines: 41
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42539
Ukryj nagłówki

Janusz wrote:
>
> Witam
> Jak to jest z typem maki, czy rozdrobnienie maki wzrasta z wielkoscia liczby
> np TYP 500 czy odwrotnie i do czego dana maka nadaje sie najlepiej?

ewa helpa opracowala dla puszkkki maki. opis znajdziesz tutaj:
http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3
fragmenty zapodaje:

"Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli
pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce
produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla
przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g
popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i
tak dalej.

Podstawowe typy mąk pszennych:

mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na
pizzę, a także do zasmażek i sosów
mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo -
tłuszczowych
mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz
parzonych i makaronowych
mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich,
półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów "

o, i przy okazji sekret zastepowania jajka maka sojowa
"Mąka sojowa ponadto jest często wykorzystywana jako zamiennik jaja kurzego
ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnych protein."
kukurydziana jak juz pisalam tez jest ok.

pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.01 Kefir \(P.L.\)
31.01 Janusz
31.01 Dorota Szeliga
31.01 Dorota Szeliga
31.01 Patrycja Kazala
28.01 maua piegowata
31.01 Tadeusz Jerzy Korsak
31.01 Patrycja Kazala
01.02 Dorota Szeliga
29.01 maua piegowata
01.02 Dorota Szeliga
01.02 Konrad Brywczyński
01.02 Patrycja Kazala
02.02 maua piegowata
02.02 Konrad Brywczyński
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?