Message-ID: <3...@m...pw.edu.pl>
Date: Wed, 31 Jan 2001 12:22:15 +0100
From: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Typy mąki
References: <958en6$nnk$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: 31 Jan 2001 12:17:12 +0100, inferno.mikrus.pw.edu.pl
Lines: 41
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42539
Ukryj nagłówki
Janusz wrote:
>
> Witam
> Jak to jest z typem maki, czy rozdrobnienie maki wzrasta z wielkoscia liczby
> np TYP 500 czy odwrotnie i do czego dana maka nadaje sie najlepiej?
ewa helpa opracowala dla puszkkki maki. opis znajdziesz tutaj:
http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3
fragmenty zapodaje:
"Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów
zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli
pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce
produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla
przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g
popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i
tak dalej.
Podstawowe typy mąk pszennych:
mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na
pizzę, a także do zasmażek i sosów
mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo -
tłuszczowych
mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz
parzonych i makaronowych
mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich,
półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów "
o, i przy okazji sekret zastepowania jajka maka sojowa
"Mąka sojowa ponadto jest często wykorzystywana jako zamiennik jaja kurzego
ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnych protein."
kukurydziana jak juz pisalam tez jest ok.
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|