Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Typy maki
Date: Mon, 5 Feb 2001 07:27:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 63
Message-ID: <1eocfd3.61kye51cjfrmaN%wlos@tele.com.pl>
References: <958en6$nnk$1@news.tpi.pl> <3...@m...pw.edu.pl>
<3...@p...onet.pl> <3...@m...pw.edu.pl>
<959f4l$ph9$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<95bo6s$afg$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<3...@m...pw.edu.pl> <95el2c$8p0$1@news.tpi.pl>
<9...@K...Brywczynski>
<1eo8wuh.y3h83xyz36pkN%wlos@tele.com.pl>
<M2gf6.1719$rF1.11738@wagner.videotron.net>
NNTP-Posting-Host: pm36.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 981354311 15273 213.76.108.36 (5 Feb 2001 06:25:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Feb 2001 06:25:11 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 316 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43041
Ukryj nagłówki
Ania Derejski <a...@v...ca> wrote:
> "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote
>
> ///ciecie
>
> > Wiec na koniec wloski przepis na pizze:
> >
> > 200 g ciasta chlebowego
>
> A przepis na to ciasto gdzie ??
> Ciasto najwazniejsze!!!.
Wlasnie w tym rzecz, o ile nie zrozumialas, ze dla wloskiej gospodyni
sklad i sposob przyrzadzania ciasta jest oczywisty ciast jest oczywisty
-- jest to po prostu ciasto chlebowe. To my tutaj, biedacy meczymy sie,
zeby poznac przepis na najlepsze ciasto na pizze.
> Cala reszte to w zaleznosci od fantazji, nastroju kazdy sobie
> dokombinuje sam. I bardzo dobrze, bo w ten sposob mozna
> miec wiele rodzajow pizzy.
> Co w moim przypadku jest bardzo wazne.
> Nie lubie monotonii nawet w kuchni. A w taki sposob moge miec
> co tydzien 'pizze a la Ja'
I potem katowac rodzine i gosci swymi wynalazkami. ;-)
> > 150 g obranych ze skorki pomidorow
> > 1 lyzka oregano
> > 1 zabek czosnku
> > 4 listki bazylii
> > 5 lyzek oliwy
> > 10 g maki
> Te make to na spod na wierz ????
Tak jest wlasnie, kiedy sie nie rozumie sposobu przerzadzania potrawy.
Do obsypania rak oczywiscie i deski na ktorej sie pizze piecze.
>
> > sol
> >
> > Wyrosniete ciasto rozgniesc dlonmi na placki grubosci ok. 3 mm.,
>
> Cos Ci dzwoni ale nie wiesz gdzie. Prawdziwy kucharz rozciaga ciasto
> na pizze podrzucajac je do gory
Nic mi nie dzwoni, tylko najwyzej Antonio Piccinardiemu, wloskiemu
restautatorowi i krytykowi kulinarnemu, za ktorym podalem ten przepis.Do
gory to podrzucaja ciasto kucharze w pizzeriach, gdzie pracuja na oczach
gosci. Oczywiscie, wprawny kucharz uksztaluje placek na pizze "w
rekach", a jak te czynnosc nie podoba sie slowo "rozgniatanie", to
nazwijmy to rozciagnieciem.
> A na koniec jeszcze: jesli ja lubie i gotuje rosol z kurcaka a
> sasiadka uznaje tylko z indyka to nie znaczy ze jej jest lepszy i ten
> wlasciwy.
> Lepszy to pojecie wzgledne. Sa to rozne rosoly ale jednak rosoly.
Oczywiscie, sa rozne rosoly, ale jednak, niestety, rosoly. A takze nie
wszystko zloto co sie swieci.
Wladyslaw
|