Data: 2017-08-01 15:36:45
Temat: Re: Upał.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tandoori.curry pyta:
>>> jeszcze lepsza pita "na prikusok" ale skąd wziąć cukier w głowach?
>
> Jarku,
> Co to jest pita "na prikusok" ?
> Google nie podaje objaśnienia.
> Co do pity ma cukier w głowach ?
To nie ja, to Stefan ma się tym raczyć. Pita ma być herbata.
A 'na prikusok' można dość swobodnie przetłumaczyć z rosyjskiego
jako 'na zakąskę'. Ta technika picia czaju polega na tym, że
kawałek cukru odrąbany z głowy trzyma się między zębami, a napar
popija się gorzki. Ja już bym nawet przełknął ten czaj na prikusok,
byle tylko miłościwie panujący powstrzymali się od wprowadzania
innych wschodnich obyczajów do naszego życia.
Jarek
--
Jest nóż z żelaza przy czarnym chlebie
Cukier dzielony na kartce
Talerz podstawiam by nie uronić
Tego czym życie się słodzi
Inny w talerzu pustym twarz schronił
Bóg się nam jutro urodzi.
|