Data: 2004-09-22 13:36:27
Temat: Re: W jakich produktach "A"
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 22 Sep 2004 15:26:11 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Meg*, w
wiadomości news:<news:ciruhl$9n3$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>> rozumiem ze nalezy to jeść jako dodatek to wszelkiego rodzaju tłuszczów,
>> czy tak ?
>
> no właśnie , o co chodzi z tymi tłuszczami ?
O to, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach.
I w pełnej formie, od razu gotowej do przyjęcia występuje przez to w tranie,
wątrobie, śmietanie, żółtku, serach etc.
W warzywach występuje prowitamina, więc organizm najpierw musi ją przełożyć
na witaminę. Najpospolitszą prowitaminą jest beta-karoten, który organizm
rozszczepia na dwie cząsteczki retinalu a potem redukuje retinal do
retinolu, czyli witaminy A.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|