Data: 2012-09-27 23:18:36
Temat: Re: Wanilia
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 28 Sep 2012 01:09:24 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:16z37x801e9wq$.it420p4s2l6.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 26 Sep 2012 12:20:50 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
>>> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś specjalnej
>>> obróbki?
>>> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.
>>>
>>> Ewa
>>
>> http://kotlet.tv/jak-wyjac-ziarenka-wanilii
>
> Może podpadnę,
Chirek, Ty? - nie ma takiej opcji :-)
> ale czy są jakieś racjonalne argumenty za stosowaniem bardzo
> drogiej
Iiiitam :-)
http://allegro.pl/listing.php/search?change_view=1&o
rder=p&sg=0&string=wanilia
Polecam Skworcu - wanilię i nie tylko, kupuję od niego od lat.
Kupuję wanilię już stale, mam nawet cały czas osobiście robione pół litra
ekstraktu - 18 lasek wanilii upchane do butelki z "półlitrem" spirytusu.
Jak zbytnio ekstraktu ubędzie, to się dolewa spirytusu, czeka znowu kilka
tygodni aż naciągnie i voila :-)
> wanilii zamiast waniliny? Chodzi tu (jak mi się zdaje) wyłącznie o
> aromat.
Odkąd stosuję wanilię, zauważam zdecydowaną różnicę w owym własnie
aromacie. Już nie ma dla mnie życia bez wanilii. Oczywiście "na szybko"
czasem używam cukru wanilinowego, do żtp mniej szlachetnych celów.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|