Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Lidia K" <l...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Watróbka a czas jej przygotowania
Date: Sat, 6 Nov 2004 20:49:04 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 27
Message-ID: <cmj9rg$5j8$1@korweta.task.gda.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chl73.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1099770544 5736 83.31.9.73 (6 Nov 2004 19:49:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 6 Nov 2004 19:49:04 +0000 (UTC)
X-Original-Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220787
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3aad.0000096e.418d1b3a@newsgate.onet.pl...
> Moje doswiadczenie ze smazeniem watrobki jest takie, ze im dluzej ja smaze
tym
> jest twardsza i co tu duzo ukrywac... z gruba warstwa wegla ...
> Zamiast zlocista jest twarda, a cebula spalona.
>
Uwielbiam wątróbkę, więc mogę Ci polecić kilka dobrych, sprawdzonych rad:
- nie wolno solić wątróbki przed smarzeniem, dopiero wtedy gdy jest już
usmażona.
- najlepiej posmaż cebulę oddzielnie, a oddzielnie otoczoną w mące wątróbkę,
raczej na gorącym tłuszczu. Smarzymy krótko, a potem mieszamy z posmażoną
cebulą, nie dusimy, tylko wtedy właśnie solimy.
- cudowny przepis na wątróbkę ( najlepiej drobiową). Przesmażyć pokrojone w
kostkę jabłka, dobrze pocukrzone i posypane czosnkiem i majerankiem, może
być też z cebulą, ale nie koniecznie. Oddzielnie usmażyć wątróbkę lekko
opruszoną mąką. Potem wszystko zmieszać i zjeść. Jest pyszne nawet na zimno.
Polecam to danie, bo wszystkim moim znajomym smakowało. Nawet tym co nie
lubią wątrubki. Jak stworzysz to danie to proszę relację z degustacji.
|