Data: 2004-11-06 19:49:04
Temat: Re: Watróbka a czas jej przygotowania
Od: "Lidia K" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3aad.0000096e.418d1b3a@newsgate.onet.pl...
> Moje doswiadczenie ze smazeniem watrobki jest takie, ze im dluzej ja smaze
tym
> jest twardsza i co tu duzo ukrywac... z gruba warstwa wegla ...
> Zamiast zlocista jest twarda, a cebula spalona.
>
Uwielbiam wątróbkę, więc mogę Ci polecić kilka dobrych, sprawdzonych rad:
- nie wolno solić wątróbki przed smarzeniem, dopiero wtedy gdy jest już
usmażona.
- najlepiej posmaż cebulę oddzielnie, a oddzielnie otoczoną w mące wątróbkę,
raczej na gorącym tłuszczu. Smarzymy krótko, a potem mieszamy z posmażoną
cebulą, nie dusimy, tylko wtedy właśnie solimy.
- cudowny przepis na wątróbkę ( najlepiej drobiową). Przesmażyć pokrojone w
kostkę jabłka, dobrze pocukrzone i posypane czosnkiem i majerankiem, może
być też z cebulą, ale nie koniecznie. Oddzielnie usmażyć wątróbkę lekko
opruszoną mąką. Potem wszystko zmieszać i zjeść. Jest pyszne nawet na zimno.
Polecam to danie, bo wszystkim moim znajomym smakowało. Nawet tym co nie
lubią wątrubki. Jak stworzysz to danie to proszę relację z degustacji.
|