Data: 2004-11-07 06:53:29
Temat: Re: Watróbka a czas jej przygotowania
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Fiona napisał:
/ciach/
> Watrobka czeka w lodowce - wiec bede wdzieczna za odpowiedzi do wczesnego
> niedzielnego popoludnia.
>
> Kasia
>
wczoraj na obiad smazylam watrobke wg mojego ulubionego przepisu ktory
dalej przytocze
potrzebne beda:
watrobka w ilosci 40 dkg
cebula - taka srednio wieksza
jablko raczej srednio mniejsze
pol szklanki wina czerwonego slodkiego
sol, pieprz, olej
a robimy to tk:
1. watrobke obieramy z jakis blonek jak ma
2. kazda watrobke obtaczamy w mace i dosc dokladnie otrzepujemy z jej
nadmiaru.
3. na bardzo rozgrzany olej wrzucamy watrobki i smazymy ok 1- 1,5 minuty
na zlocisto, ta strona ma sie spiec na chrupiaco
4. odwracamy na druga strone i zmniejszamy ogien
5. dodajemy pokrojona w cienkie piorka cebule oraz drobno pokrojone
jablko (w drobna kostke)
6. smazymy jakies 1,5 minutki
7. na patelnie wlewamy winko (jesli nie mamy to fajnie sprawdza sie sok
jablkowy)
8. zwiekszamy gaz i czekamy az wyparuja plyny a sos sie zrobi gesty i
taki w sam raz, konsystencja sosu powinna byc raczej gesta niz zadka.
ta operacja trwa ok 2 minut maksymalnie.
acha w tej fazie dodajemy tez sol i pieprz, najlepiej bialy - czarny
jest zbyt aromatyczny do tego delikatnego dania
ja taka watrobke podaje z tluczonymi ziemniakami i surowka z kiszonej
kapusty na slodko (kapusta kiszona, jablko, marchewka jak jej nie bylo,
oliwa, troszke soku z cytryny i cukier do smaku)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|