Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Margola Sularczyk" <margola@nu_spamie_pagadi.ruczaj.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wątróbka dla tych co jej nie nawidzą ? ? ?
Date: Mon, 31 Jan 2005 15:24:55 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <ctlfjl$3i1$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ctkulo$63t$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: nat-2.autocom.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1107182005 3649 213.134.160.225 (31 Jan 2005 14:33:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 31 Jan 2005 14:33:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:229873
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Przemek" <b...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ctkulo$63t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam.
>
> Potrzebuję pomocy ze względów zdrowotnych salecono mi konsumowania
> wątróbki (cielęcej i wołowej) ale jak to świństwo przyrządzić aby nie było
> go czuć?
wygooglałam Ci mój przepis:
Watrobki drobiowe (ok. 40 dkg) umyc,
odsaczyc. Obtarzac porzadnie w mace zmieszanej z pieprzem (ma byc szara). Na
patelnie rzucic 5 dkg drobno posiekanej wedliny (byle nie jakis baton
drobiowy, mam na mysli w miare prawdziwa szynke, boczek, bekon...) Na
tluszczu tym (mozna dolac troche oleju) obsmazyc wartobki, na ostrym ogniu,
z dwoch stron. Odlozyc zdjete z patelni watrobki, na patelnie rzucic: albo
pokrajane w plasterki brzoskwinie (najlepiej z puszki albo baaaardzo
dojrzale), albo wypestkowane winogrona pociete na polowki. Owocow ma byc z
10-15 dkg. Pobaziac je w goracym tluszczyku (ogien na pol gwizdka) ze trzy
minuty. Zalac bulionem (1/2 kostki w pol szklanki wody albo pol szklanki
rosolu). Jak pobulka chwile, dowalic z powrotem watrobki. Sos ma zgestniec.
Calosc wykonania zajmuje nie wiecej niz pol godziny, ale... ludzie! co za
smak! Kapituluja najwytrwalsi przeciwnicy watrobki(z wyjatkiem wegetarian).
POzdrawiam
--
Margola Sularczyk
|