Data: 2006-08-07 07:27:21
Temat: Re: Wisnie
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marchewka wrote:
> Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:44d2f56a$1@news.home.net.pl...
>
>>> 2/ Jak zrobic konfitury z wisni?
>>
>>
>> Wypowiem się tylko w tym temacie, bo robie trochę inaczej niż
>> w ogólnie znanych przepisach.
>
>
> A jakie są te 'ogólnie znane przepisy'? Przekopałam sieć i natknęłam się
> jedynie na konfitury ze śliwek...
Syrop robiony z wody z cukrem, ja nie daję wody.
>
>> Wiśnie wypestkować, sok który z nich wycieknie odlać do garnka,
>> dosypać cukru ile kto lubi(standard 1kg cukru na 1 kg wisni, ja daję
>> połowę). Zagotowć
>
> Proszę o doprecyzowanie.
> Najpierw zagotować cukier i odrobiną soku?
Tak.
>
>> i wrzucać wiśnie. Smażyć krótko, ok. 30 min na małym
>> ogniu. Nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsnąć rondlem.
>
>
> Później gorące do słoików? I to wszystko, tak?
> Iwona (kompletnie zielona w temacie przetworów)
Zakręcić, postawić "na głowie" i już. Można dla pewności spasteryzaować,
ale jeżeli słoiki i nakrętki były wyparzone, to nie jest to konieczne.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|