Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Qwax" <...@...Q>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wkladka do gotowania na parze
Date: Tue, 23 Sep 2003 16:56:03 +0200
Organization: Q
Lines: 37
Message-ID: <1...@2...17.138.62>
References: <3...@p...onet.pl>
Reply-To: "Qwax" <...@...Q>
NNTP-Posting-Host: 213.17.138.62
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1064325483 13932 213.17.138.62 (23 Sep 2003 13:58:03
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Sep 2003 13:58:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174144
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Boban" <t...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3F704E70.A4A2E440@poczta.onet.pl...
> Witam pierwszy raz na grupie, smacznego.
> Mam małą zagwozdkę, dotychczas na parze gotowałem używając
sita
> wkładanego (zawieszanego) do gara z gotującą się wodą, na
to
> przykrywka i hajda.
> W sklepie widziałem takie fajne wkładki do gotowania na
parze ale mam
> wątpliwości. Tę wkładkę stawia się na dnie gara ale stoi
ona na takich
> krótkich nóżkach co ogranicza ilość wody w garnku. Obawiam
się że mała
> ilość wody spowoduje małą ilość wydzielającej się pary.
> Czy ktoś może się podzielić doświadczeniami z używania
tego typu
> wkładek i (wskazane) rozwiać moje wątpliwości?
Nie używam ale z punktu widzenia nauk ścisłych jakość
gotowania 'na parze' nie zależy od ilości pary tylko od jej
temperatury (w miejscu styku z elementem gotowanym) - i
dlatego jak długo woda w garnku będzie i pod pokrywką będzie
się ona gotować (zachowanie, w miarę stałej temperatury w
całym garze) to nie ma znaczenia jak dużo jest pary (zresztą
dywagacje na temat tego co jest w garnku to Ho Ho - układ
fazowy wody w zależności od ciśnienia i temperatury z
uwzględnieniem miejscowych przegrzań w miejscu kontaktu z
metalem ;-))) )
Reasumując - byle było nad (!) wodą (!) to będzie 'na parze'
Pozdrawiam
Qwax
|