Data: 2007-03-21 09:32:10
Temat: Re: Wołowina - walka z gumą
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Zastosowanie wołowiny do produkcji potraw:
Udziec - pieczenie, zrazy
Polędwica - potrawy smażone (befsztyki, bryzole, filety), polędwicae po
angielsku- mięso pieczone, zrazy
Rostbef - rumsztyki - kotlety smażone
Rozbratel - potrawy gotowane i duszone, z młodych stuk- smażone
Antrykot - potrawy gotowane, duszone, z młodych sztuk antrykoty
Mostek - potrawy gotowane i duszone
Łopatka - gulasze, mięso gotowane, masa mielone
Szponder - rosół, sztyka mięsa
Pręga -sztuka mięsa, rosół, gulasze, masa mielona
Łata - rosół
Karkówka - potrawy gotowane, gulasze, wywary, masa mielona
Pręga tylna - rosół, gulasze
Szyja - wywary, masa mielona
Ogon - wywary
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "Wizard" <w...@k...lm.pl> napisał w wiadomości
news:etou6r$f0q$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Witam.
> Próbowałem dziś przygotować karkówkę z wołowiny w pomieszanym stylu
> grilowym i pseudo chińskim (małe kawałki, imbir, trochę czosnku na oliwie,
> z żółtym ryżem i marchewką w kurkumie), ale niestety wołowina wyszła
> niejadalna. To znaczy w smaku bardzo dobra, ale okropnie gumowa. Lubię
> jedzenie zmuszające człowiak do wolnego cieszenia się potrawą, ale bez
> przesady. Pięć minut żucia jednego, małego kawałka to ciut za długo :)
>
> Co robię źle?
> Wiem, że wołowina wymaga wiele cierpliwości i pracy, ale co zrobić by
> sobie trochę pomóc? By była bardzie chrupka?
>
>
> Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,
> Wizard.
>
|